DOCUMENTAR

VIDEO. Festivalul Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania, 13-19 martie 2017. Frica şi manifestările ei

În cele şapte zile de festival vor fi proiectate la București, în cinematografele Elvire Popesco, Eforie și Union, peste 50 de filme documentare, selectate din cele peste 1300 înscrise. Pe parcursul întregii săptămâni, vor fi organizate mai multe evenimente conexe – dezbateri, ateliere, expoziții.

13 Martie 2017, 08:53 (actualizat 13 Martie 2017, 09:34) | Magda Manea |
Afiş / FOTO: oneworld.ro

La cea de-a 10-a ediție a festivalului, tema centrală este frica şi manifestările ei în societate, într-o lume globală.

Imaginea One World Romania 10 ilustrează tema generală cu ajutorul păpușilor rusești, fiecare dintre cele zece fiind o ediție a festivalului şi o reprezentare a fricii. Păpușile se cuprind una pe alta până la ultima – Matrioșca-cea-mare-și-bună, care le conține și le domolește pe toate celelalte.

Justiţia, una dintre temele festivalului, este subiectul secţiunii „Dreptate fără frică”, regăsită în mai multe cazuri în care cetăţeni din Rusia, Ciad, Peru şi Mexic îşi caută dreptatea pe cale legală sau se coalizează pentru a răspunde agresiunii statului.

Un alt subiect abordat este sistemul de sănătate din diverse colțuri ale lumii. Secţiunea „Bolile Sănătăţii”  aduce în atenţie anumite maladii ale sistemelor medicale: de la uzura personalului medical într-un spital din Franţa, la cercetările menite să răspundă nevoilor de îngrijire ale bătrânilor în viitor, de la asistenţa medicală mobilă din Nordul Siberiei până la lupta cotidiană a unor copii autiști cu etichetele puse de o societate inflexibilă.

 

În secțiunea „Jocurile fricii” 6 documentare vorbesc despre dinamica care marchează deseori copilăria: unii sunt victime ale bătăușilor pe terenul de joacă sau de fotbal; alții se transformă în mici torționari pentru mascarea propriilor slăbiciuni. Într-un liceu din Quebec această dinamică se joacă în toată trista ei claritate. Pe stadioanele din Republica Cehă sau Israel, adulții reproduc excluderile celor percepuți ca străini sau inferiori.

În 2017, secțiunea „Focus” este dedicată Caucazului. Cele cinci filme selectate, de la o comedie despre un gard la un film despre ororile războiului, tratează natura instabilă, zbuciumată a realității din regiune.

 

7 filme noi, curajoase, inovatoare şi diverse, în secţiunea „Delicatessen”.  Aici este ăncadrat documentarul animat „Tower” – care prezintă primul atentat într-un campus american în anii ’60. Sau „Liberami”, în care un preot din Palermo este vizitat zilnic de zeci de oameni care vin la el în căutarea mântuirii; când e nevoie, face și mini-exorcisme prin mobil.

Programul festivalului aici

Sursa

oneworld.ro

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 10°C 13°C
IASI 8°C 12°C
CLUJ 5°C 9°C
CONSTANTA 10°C 13°C
CRAIOVA 11°C 11°C
BRASOV 5°C 9°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI