VIDEO Emmanuel Macron a fost învestit preşedinte al Franţei: „În ceea ce mă privește, din această seară voi fi la muncă”

14 mai 2017, 08:30

Hollande pleacă, vine Macron! Transferul propriu-zis de putere a fost o discuţie de o oră între cei doi despre secrete de stat. Dar şi o vizită în buncărul din subsol, unde se află comandamentul militar din care preşedintele poate declanşa un atac nuclear.

Apoi a început ceremonia de învestitură, în salonul de onoare de la Elysee. Gest cu valoare de simbol, în calitate de preşedinte, Macron a primit însemnele ordinului fondat de Napoleon. Şi le-a promis francezilor, în discursul inaugural, că îşi va respecta fără abatere angajamentele din campanie.

21 de salve de tun trase pe Esplanada Invalizilor l-au salutat pe noul preşedinte, când şi-a încheiat discursul.

Macron a zăbovit cu invitaţii: noii consilieri pe care i-a numit dar şi familia. Echipa noului şef de stat dezvăluia, între timp, că Macron a purtat un costum de 450 de euro, sumă modestă. Încă o decizie care îl face să iasă din tipare. Iar prima doamnă, Brigitte Macron, a îmbrăcat un deux pieces care i-a fost împrumutat de casa de modă Louis Vuitton.

Ceremonia de la Elysee s-a încheiat în grădinile palatului, în acordurile imnului naţional al Franţei.

Tradiţionala defilare spre Arcul de Triumf, pe Champs Elysees, a fost urmărită de mii de oameni care aşteptaseră răbdători, în ploaie, să îl salute pe noul preşedinte.

(w500) Emmanuel M

ACTUALIZARE 20:00 Noul președinte al Franței își va încheia seara la Palatul Elysee, unde se va întâlni cu cei mai apropiați colaboratori ai săi.

ACTUALIZARE 18:10 Emmanuel Macron are o întrevedere cu primarul Parisului, Anne Hidalgo. A fost întâmpinat de mulțime cu aplauze. Cei doi susțin discursuri în sala de festivități a primăriei.

ACTUALIZARE Ediție Specială ora 17:00 Emmanuel Macron a fost în această după-amiază la Spitalul Militar și a dat mâna cu cei răniți în teatrele de operațiuni. E o bursă a zvonurilor care îl aduce în discuție pe Edouard Philippe pentru funcția de premier. Dar, în timpul camapaniei electorale pentru prezidențiale, Emmanuel Macron a spus că ar putea numi chiar și o femeie în această funcție, a transmis de la paris Mihaela Antoche.

ACTUALIZARE Telejurnal 14.00 Noul președinte al Franței este însoțit pe Champs-Elysees de Garda Republicană, într-un vehicul al armatei.

În ceea ce mă privește, din această seară voi fi la muncă, a scris pe rețelele de socializare Emmanuel Macron.

Noul președinte francez și-a numit echipa de consilieri. Philippe Etienne, unul dintre ei, este un vechi prieten al României. A fost ambasadorul Franței în România, în perioada 2002-2005 și cunoaște limba română, relatează Mihaela Antoche, în direct, de la Paris.

ACTUALIZARE 13:50 Emmanuel Macron este pe Champs-Elysees și salută mulțimea din mașină. Își continuă drumul pe jos, spre Arcul de Triumf, unde aprinde flacăra de la Mormântul Soldatului Necunoscut.

(w500) Macron a p

ACTUALIZARE 12:20 Ceremonia de depunere a jurământului. Emmanuel Macron a fost învestit în funcția de președinte al Franței și a primit cel mai înalt grad al Legiunii de Onoare, Marele colan al Marelui Maestru al Ordinului Naţional. Noul șef de la Palatul Elysee își rostește discursul în fața națiunii.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron: “Le voi demonstra concetăţenilor că puterea Franţei nu este în declin, că suntem în pragul unei renaşteri extraordinare, pentru că în propriile noastre mâini se află tot ce e necesar pentru a deveni o mare putere a secolului al XXI-lea”.

În sala de festivități a Palatului Elysee, momente din ceremonie au fost acompaniate de o orchestră care a interpretat, între altele, „Cyprès et lauriers” (Chiparoși și lauri) de Camille Saint-Saëns. Piesa a fost compusă în 1919, pentru a marca victoria în Primul Război Mondial, și dedicată președintelui Raymond Poincarré.

ACTUALIZARE 12:08 Întrevederea tête-à-tête dintre Emmanuel Macron și Francois Hollande s-a încheiat. Nimeni nu a mai asistat la aceste discuții.

Fostul președinte, Francois Hollande, a părăsit Palatul Elysee, în aplauzele invitaţilor şi ale mulţimii, condus până la mașină de succesorul său. Iar Emmanuel Macron și soția sa, Brigitte Macron, salută mulțimea de pe treptele Palatului Elysee.

(w500) Emmanuel È

ACTUALIZARE Ediție Specială, ora 11.00 Emmanuel Macron a ajuns la Palatul Elysee din Paris. A pășit pe covorul roșu și a fost întâmpinat cu o strângere de mână de președintele încă în exercițiu, Francois Hollande. Cei doi au convorbiri tête-à-tête, în cadrul cărora actualul preşedinte îi predă succesorului secretele de stat. Macron este al 26-lea președinte francez și cel mai tânăr ales vreodată în Franța.

(w500) Emmanuel M

Soția sa, Brigitte Macron, nu a fost alături de el pe covorul roșu, pentru a nu-l pune într-o situație neplăcută pe Francois Hollande, care nu este căsătorit. Ea va avea la Elysee un birou și doi colaboratori. Activitatea sa nu va fi remunerată, transmite corespondentul TVR Mihaela Antoche.

Au fost luate ample măsuri de securitate. La ceremonie participă foști miniștri, diplomați din toată lumea, peste 300 de invitați.

Până luni dimineață, Macron trebuie să-l numească pe noul premier. Iar miercuri va prezida consiliul de miniștri.

Emmanuel Macron este învestit astăzi pentru că este ziua în care îi expiră mandatul lui Francois Hollande.

Președintele Franței are cele mai mari puteri: numește premierul, alături de el alcătuiește echipa guvernamentală,  poate să dizolve parlamentul, este autoritatea supremă în materie de coduri nucleare, comentează jurnalistul TVR Magdalena Moreh. Urmează alegeri legislative în Franța.

Macron va avea acelaşi salariu ca al lui Francois Hollande – 14.999 de euro lunar, relatează TéléLoisir.fr, citat de Agerpres. În plus, timp de cinci ani, va beneficia de diverse alte avantaje legate de funcţia sa, precum transport, cazare, reşedinţe secundare sau escortă.

Născut la 21 decembrie 1977, la Amiens, a devenit cel mai tânăr preşedinte al Franţei. Emmanuel Macron este licenţiat în filosofie şi are un masterat în afaceri. A fost bancher de investiţii, a lucrat la Rotschild.

În politică a intrat acum acum 5 ani, când a devenit consilier al preşedintelui socialist Francois Hollande. Din 2014 a fost ministru al Economiei, industriei şi domeniului digital, în guvernul Valls.

La 30 august 2016, Macron a demisionat din funcţia de ministru, iar pe 16 noiembrie a anunţat că va candida la preşedinţia Franţei, cu un program de inspiraţie social-liberală.

Acum un an şi jumătate a înfiinţat formaţiunea „En Marche!” („În Mişcare!”). Victoria sa marchează o ruptură faţă de tradiţie. Toţi preşedinţii francezi din ultimele decenii au provenit fie din rândul socialiştilor, fie din rândul conservatorilor.

Este căsătorit cu Brigitte, cu 24 de ani mai în vârstă decât el. I-a fost profesoară de franceză în liceu. Era, la acea vreme, măritată şi avea trei copii. Dar s-au îndrăgostit şi au rămas împreună.

Emmanuel Macron a câştigat pe 7 mai al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa. A obţinut 66,1% din voturi în faţa contracandidatei de extremă dreaptă, Marine Le Pen (33,9% din sufragii).

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite