VIDEO. Klaus Iohannis: România și Portugalia sunt țări prietene, care împărtășesc valorile democratice și care au interese comune de securitate, pace și prosperitate

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit joi, la Palatul Cotroceni, pe prim-ministrul Republicii Portugheze, Antonio Costa, cu care a discutat atât despre perspectivele de cooperare în plan bilateral, cât şi despre situaţia de securitate de la graniţa Uniunii Europene şi modalităţile de susţinere a Ucrainei.

19 Mai 2022, 13:27 (actualizat 19 Mai 2022, 22:51) Știrile TVR |
România și Portugalia, parteneriat strâns în cadrul NATO
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Premierul portughez: Rusia să nu aibă nicio îndoială privind determinarea aliaţilor de a apăra teritoriul NATO

Premierul Republicii Portugheze, Antonio Costa, a declarat, joi, că războiul din Ucraina, provocat de Rusia, a generat schimbări majore în securitatea Europei şi a subliniat că aliaţii sunt determinaţi să apere fiecare centimetru al teritorului NATO.

"Atacul brutal asupra unei ţări paşnice a distrus pacea din Europa şi a cauzat cea mai mare criză umanitară de pe continentul european după Al Doilea Război Mondial. Lumea este martoră la această suferinţă umană şi la pierderile de vieţi omeneşti. Apreciez România, ca vecină a Ucrainei, pentru poziţia ei şi pentru eforturile făcute în prima linie de răspuns la această criză umanitară. Izbucnirea conflictului din Ucraina, după invazia Rusiei pe 24 februarie, a provocat schimbări majore în ce priveşte securitatea Europei. În acea zi, pentru a întări postura de apărare a NATO, Portugalia a aprobat desfăşurarea de forţe portugheze în România pentru întărirea activităţilor NATO pe Flancul Estic. Aliaţii au transmis un mesaj ferm Rusiei: un atac împotriva unui aliat este considerat ca un atac împotriva noastră, a tuturor. În acest fel, am fost clari că Rusia va avea de plătit un preţ mare pentru orice agresiune împotriva unui aliat NATO. Conducerea Rusiei trebuie să nu aibă nicio îndoială în ce priveşte unitatea şi determinarea noastră de a apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO, este angajamentul nostru comun din articolul V al tratatului de la Washington", a spus premierul portughez.

El a mulţumit pentru modul în care România a primit trupele portugheze dislocate la Caracal.

"Vreau să salut şi profesionalismul forţelor armate române care au făcut integrarea contingentului nostru foarte uşoară. Sunt sigur că, lucrând împreună, forţele ţărilor noastre îşi vor îmbunătăţi interoperabilitatea şi îşi vor creşte capacitatea de operare pentru a face faţă provocărilor cu care se confruntă astăzi", a spus Antonio Costa.

___________________________________________________

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Klaus Iohannis şi prim-ministrul Antonio Costa au salutat cooperarea bilaterală excelentă, care a cunoscut în ultimii ani o dinamică pozitivă, "potenţată de afinităţile de ordin cultural, de proiectele în diverse domenii, precum şi de obiectivele convergente şi coordonarea strânsă ale celor două ţări în plan bilateral, european şi internaţional".

Aproximativ 200 de militari din Portugalia au fost dislocaţi anul acesta în România şi se instruiesc în comun cu militarii Batalionului 22 Infanterie Romanaţi, în cadrul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est.

Militarii portughezi au ajuns în România anul acesta, în luna aprilie, şi vor rămâne în ţara noastră timp de şase luni.

Acţiunea face parte din Iniţiativa NATO tfp (tailored forward presence).

Anul trecut au fost prezenţi în România aproximativ 100 de militari din Portugalia, care au participat la acţiune de instruire în comun cu militari români, tot la Caracal, timp de trei luni, în perioada septembrie - decembrie.

Cei doi lideri au avut un schimb de opinii cu privire la temele de actualitate de pe agenda europeană, context în care au fost abordate propunerile recente ale Comisiei Europene în domeniul energiei, al apărării, precum şi pentru sprijinirea Ucrainei în procesul de reconstrucţie, teme care vor figura pe agenda Consiliului European extraordinar de la sfârşitul lunii mai.


Şeful statului a adresat mulţumiri prim-ministrului Antonio Costa pentru decizia Portugaliei de a participa cu un contingent de forţe terestre la prezenţa multinaţională NATO din România.

"Prin acest gest de solidaritate şi unitate, Portugalia s-a alăturat eforturilor comune de a consolida postura de descurajare aliată pe Flancul Estic"
, arată Administraţia Prezidenţială.

După întâlnirea de la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis și Antonio Costa au susținut o declarație de presă comună.

Klaus Iohannis: "România și Portugalia sunt țări prietene, care împărtășesc valorile democratice și care au interese comune de securitate, pace și prosperitate. Am avut astăzi discuții foarte bune cu domnul Prim-Ministru Costa, în cadrul cărora am evidențiat convingerea că vom dezvolta cooperarea noastră bilaterală, inclusiv în domeniul apărării.

Domnule Prim-Ministru, vă adresez mulțumiri pentru prezența militarilor portughezi în România!

Dragi militari, bine ați venit!

Românii apreciază solidaritatea de care dați dovadă prin angajamentul de a vă alătura militarilor noștri și celorlalți aliați din cadrul Brigăzii Multinaționale Sud-Est.

Consolidăm, astfel, securitatea regiunii Mării Negre și a spațiului euroatlantic. România și Portugalia se coordonează, de asemenea, cu succes, pentru consolidarea apărării și pe Flancul Sudic.

Războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei ne-a pus în fața unei noi realități strategice. Am reacționat și vom continua să reacționăm unitar, curajos și hotărât în cadrul NATO, prin întărirea posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic, în special în regiunea Mării Negre.

Deciziile și acțiunile noastre comune în cadrul Alianței Nord-Atlantice, inclusiv prezența dumneavoastră aici, dovedesc hotărârea și operativitatea care definesc NATO și pe noi, ca Aliați.

În anul 2014, după anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea de către Federația Rusă, am început împreună procesul amplu de adaptare a Alianței la un mediu de securitate volatil și impredictibil.

În acel context, am pus bazele unei prezențe robuste a NATO pe Flancul Estic, în domeniile terestru, aerian și maritim, așa-numita Prezență Aliată Înaintată / Forward Presence.

În urma acelor decizii, au fost înființate și operaționalizate pe teritoriul României o serie de structuri NATO, inclusiv Brigada Multinațională Sud-Est de la Craiova, căreia i s-au alăturat militarii portughezi.

Realitatea actuală, mult mai brutală decât cea din anul 2014, ne determină să mergem mai departe în eforturile noastre comune de consolidare a apărării NATO în regiunea Mării Negre.

Am convingerea că, în cadrul Summitului NATO de la Madrid, de luna viitoare, vom decide noi direcții comune de efort și ne vom asuma noi angajamente substanțiale pentru resetarea consistentă a posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic pe termen mediu și lung, în beneficiul securității globale.

Dragi militari aliați, datorită dumneavoastră, Alianța este eficientă în îmbunătățirea securității noastre comune.

Alături de ceilalți aliați prezenți în România, inclusiv efective ale Forței de Răspuns a NATO, oferiți exemplul reacției prompte și solide a Alianței la schimbările mediului de securitate.

Adresez mulțumiri Portugaliei și pentru excelenta cooperare în ceea ce privește modernizarea Forțelor Aeriene ale României. Suntem, totodată, deschiși și interesați de contribuția Portugaliei la misiuni de poliție aeriană în România și pe Flancul Estic.

Domnule Prim-ministru Costa, vă mulțumesc încă o dată pentru contribuția importantă a militarilor portughezi care s-au aflat și care se află pe teritoriul României și care consolidează prietenia dintre națiunile noastre!".

Nicolae Ciucă: “În acest context foarte complicat și provocator pentru noi toți, generat de agresiunea ilegală, neprovocată și masivă a Rusiei împotriva Ucrainei, România a condamnat invazia și încălcarea dreptului internațional. În același timp, am avut ocazia să vedem în timp real funcționarea Alianței noastre, într-o criză complexă, precum și expresiile de solidaritate pe care aliații și partenerii noștri din UE ni le-au dovedit.

Portugalia a acceptat să ne ofere o contribuție generoasă și suntem foarte recunoscători pentru asta. Participarea dumneavoastră, domnule prim-ministru, la activitățile de vigilență sporită din România este de o importanță majoră pentru noi, dovadă de înaltă solidaritate și prietenie. Prezența soldaților portughezi aici la Caracal este și demonstrația vie că NATO este alături de toate statele membre, indiferent de unde sunt situate geografic în zona transatlantică. Îmi exprim satisfacția pentru agenda noastră de apărare bilaterală bogată și pentru cooperarea puternică în cadrul Alianței Nord-Atlantice. Aș dori să mulțumesc Portugaliei pentru contribuția substanțială la structurile multinaționale din România, la fel cum apreciez profund, de asemenea, participarea Portugaliei la măsurile de vigilență sporită în România.

Acest lucru ar putea servi drept exemplu pentru contribuții similare din partea altor Aliați. De asemenea, apreciem foarte mult contribuția esențială a Portugaliei la programul pentru avioanele multi-rol destinate Forțelor armate, precum și achiziția cu succes a altor cinci avioane F-16. Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm pentru modernizarea ulterioară a tuturor componentelor din cadrul acestui program de apărare”.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 31°C
IASI 24°C 30°C
CLUJ 27°C 26°C
CONSTANTA 28°C 28°C
CRAIOVA 31°C 29°C
BRASOV 24°C 26°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI