VIDEO. #BeBoldForChange - 8 martie, de Ziua Internaţională a Femeii, îndrăzneşte să faci o schimbare!

Ziua Femeii se sărbătoreşte în toată lumea, în special cu flori sau mici cadouri dăruite de bărbaţi soţiilor, iubitelor, mamelor, fiicelor sau colegelor, şi în unele ţări este chiar zi liberă prin lege. Ziua Internaţională a Femeii celebrează şi realizările, actele de curaj sau rolul extraordinar pe care l-au avut în istorie şi îl au în societate.

08 Martie 2017, 07:53 (actualizat 08 Martie 2017, 12:20) | Magda Manea |
Ziua Internaţională a Femeii / FOTO: india.com
Ziua Internaţională a Femeii
Proteste femei
8 martie

În 2017, ONU propune ca temă a zilei "Femeile faţă în faţă cu schimbările de pe piaţa muncii. Planeta 50-50 până în 2030" şi ne îndeamnă să participăm la această zi #BeBoldForChange

Piaţa muncii este în schimbare, iar acest lucru are implicații semnificative asupra femeilor. Pe de o parte, globalizarea, revoluția tehnologică și digitală și oportunitățile care apar, iar pe de altă parte, mijloacele de trai instabile, veniturile insuficiente, noile politici fiscale și comerciale – toate acestea trebuie abordate în contextul emancipării economice a femeii.

Măsurile care asigură emanciparea economică a femeilor pe piaţa muncii trebuie să includă egalitatea de gen la toate nivelurile – recunoaşterea muncii neremunerate, munca domenstică, accesul la protecţia socoială, diferenţele de gen în leadership, asigurarea educației incluzive și de calitate, promovarea învățării pe tot parcursul vieții.

În plus, politicile trebuie să ţină cont de prezenţa femeilor în economia informală, să promoveze accesul acestora la tehnologii și practici inovatoare, la o muncă decentă și să protejeze femeile de violență la locul de muncă.

 

(w500) 8 martie

Obiective-cheie din Agenda 2030

Toţi copiii să fie absolvenţi ai cursurilor primare și secundare. Cursurile să fie gratuite, echitabile și de calitate;

 

Toate femeile și toți bărbații să aibă acces în egală măsură la educație tehnică, vocațională și terțiară, inclusiv universitară, de calitate și accesibilă financiar;

Să nu mai existe forme de discriminare faţă de femei şi fete;

Să dispară violenţa de orice natură faţă de femei şi fete;

Să dipară căsătoriile forţate, sarcinile precoce, mutilările genitale.

Despre Ziua Femeii

Sărbătorită pentru prima dată la 28 februarie 1909 în New York, în amintirea marşului celor 15 mii de muncitoare care cereau o plată mai bună, condiţii mai bune de lucru şi dreptul de vot,  Ziua Internaţională a Femeii a intrat în cultura mai multor tări din Europa, şi în special a celora din fostul bloc sovietic.

 

(w620) Proteste f

Acum, în multe locuri din lume sărbătoarea şi-a pierdut semnificaţiile politice şi a rămas doar o ocazie de a celebra dragostea pentru femei, ca şi de Ziua Mamei sau de Ziua Îndrăgostiţilor. În alte zone însă, temele privind drepturile femeilor, eliminarea violenţelor şi a discriminării de gen, propuse de ONU, atrag mai mult atenţia şi solicită acţiuni cu impact economic, politic şi social mai puternic.

Planeta 50-50

Scopul alegerii acestei teme a fost acela ca peste tot în lume să fie accelerată atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă înscrise în Agenda 2030: accesul liber şi egal al fetelor la educaţia primară şi secundară de calitate, eliminarea oricăror forme de discriminare sau violenţă, în public sau în viaţa privată, sau eliminarea practicilor periculoase împotriva fetelor şi femeilor.

Egalitatea de gen este un concept al societăţii moderne, iar promovarea lui este în centrul atenţiei politicienilor şi pe agenda companiilor, şi totuşi, inechităţile persistă şi sunt chiar larg răspândite.

În timp ce  în privinţa educaţiei sau a sănătăţii s-au făcut progrese semnificative, pe piaţa forţei de muncă discrepanţele salariale sunt încă mari.

 
Povestea luptei pentru egalitate nu aparține unei singure femei sau organizații, ci este efortul colectiv ale tuturor celor cărora le pasă de drepturile omului
Gloria Steinem

De exemplu, în Statele Unite, femeile câştigă doar 77 de cenţi, faţă de 1 dolar bărbaţii, pentru o muncă egală, în ciuda faptului că au de multe ori o calificare mai bună. Iar cifrele sunt şi mai descurajante când este vorba de femeile afro-americane, care câştigă doar 61 de cenţi, sau de cele care provin din America Latină, 52 de cenţi. În medie, în 40 de ani de muncă, din această discrepanţă salarială, femeile pierd  peste 400 de mii de dolari, arată Institute for Women’s Policy Research.

În Bangladesh, femeile reprezintă 85% din forta de muncă angajată în industria textilă, iar condiţiile de muncă le ucid pe multe. În Cambodgia, când leşină la muncă din cauza malnutriţiei şi epuizării, femeile sunt acuzate de isterie şi nu sunt incriminate condiţiile de muncă sau salariile derizorii.

Astăzi, mai mult decât oricând, femeile sunt esenţiale pentru creşterea economică şi dezvoltare. Banca Mondială recunoaşte acest fapt şi la fel consideră şi mulţi experţi în dezvoltare, dar totuşi nu s-a făcut încă destul pentru a îmbunătăţi participarea economică a femeilor, în privinţa abilităţii de a se organiza, a  negocierilor colective sau pentru a li se face auzită vocea în societate.

În Uniunea Europeană, egalitatea între femei şi bărbaţi este una din valorile fundamentale, cu o istorie care începe încă din 1957, când principiul plăţii egale a fost încorporat în Tratatul de la Roma.

 

Progresele semnificative privind tratamentul egal al femeilor şi bărbaţilor făcute în ultimele decenii, prin schimbarea legislaţiei sau prin măsuri de integrare şi promovare a femeilor, au contribuit la schimbarea în bine a vieţilor multor cetăţeni ai UE. A crescut numărul femeilor pe piaţa muncii şi s-a asigurat o calitate sporită a educaţiei şi a formării, deşi se menţin încă destule diferenţe de gen, iar femeile se află în continuare în număr mai mare în sectoarele mai slab plătite şi în număr mai mic în posturile decizionale.

Egalitatea de gen în cifre

Nouă din zece europeni consideră că egalitatea între femei şi bărbati este o valoare fundamentală pentru o societate mai echitabilă.

Două treimi dintre europeni considera că, în ţara lor, există acum mai puţine inegalităţi între femei şi bărbaţi decât cu zece ani în urmă.

Şi modelele sociale au evoluat. Femeile au o prezenţă mai puternică pe piaţa muncii, rata de ocupare este de  62,5 %, faţă de 74,3 % pentru bărbaţi, şi au devenit independente din punct de vedere financiar. Pe de altă parte, se constată că bărbatii doresc sa participe mai activ la activităţi considerate mult timp „numai pentru femei”. În prezent, tinerii taţi sunt bucuroşi să beneficieze de concediul parental, spre deosebire de majoritatea taţilor lor, care nici nu s-ar fi gândit vreodata la aşa ceva.

 

Aproximativ trei din cinci europeni consideră însă că inegalităţile dintre femei şi bărbati sunt în continuare răspândite în ţara lor, în România, 57% dintre respondenţii unui studiu Eurobarometru sunt de această părere.

La angajare, femeile tinere înca se confruntă cu mai multe dificultăţi decât bărbaţii tineri şi, în plus, femeile sunt încă plătite, în medie, cu 16 % mai puţin decât barbaţii pentru aceeaşi muncă. În România procentul acest procent este de 8%, astfel încât femeile câştigă în medie un salariu net de 1.509 lei pe lună. Femeile sunt mai susceptibile decât bărbaţii să ocupe posturi cu normă parţială sau să îşi întrerupă cariera pentru a se ocupa de copii sau de un părinte bolnav, iar aceasta inegalitate se repercutează şi asupra pensiilor femeilor, care sunt, în medie, cu 39 % mai mici decât ale bărbaţilor.

 

surse

un.org

laborrightsblog.typepad.com

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN DOCUMENTARE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 13°C
IASI 11°C 13°C
CLUJ 11°C 12°C
CONSTANTA 9°C 12°C
CRAIOVA 11°C 11°C
BRASOV 11°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI