VIDEO Jubileul de platină al Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Familia Regală a privit parada tradițională Trooping the Colours de la balcon

2 iunie 2022, 09:44

Parada militară Trooping the Colors a deschis festivitățile dedicate Jubileului de Platină. Trupele au fost inspectate de Prințul Charles, călare și în uniformă, însoțit de fiul cel mare, Prințul William.

Regina Elisabeta a II-a a avut două ieșiri în balconul Palatului Buckingham, de unde a salutat militarii și apoi, alături de mai mulți membri ai familiei, a urmărit spectacolul aerian oferit de piloții forțelor aeriene regale care i-au făcut și o surpriză formând pe cer cifra 70, anii de când suverana este pe tron.

La paradă a asistat și Familia Regala a României, împreună cu ambasadorul acreditat al țării noastre în Regatul Unit.

Mesaje speciale pentru Regina Elisabeta a II-a au transmis și lideri ai lumii.

Emmanuel Macron: „Aţi fost o prezenţă constantă şi o sursă de înţelepciune pentru liderii ţărilor noastre. Anul acesta, cu ocazia celor 70 de ani de domnie vă sărbătorim realizările. Suntem recunoscători pentru curajul de care daţi dovadă şi împărtășim respectul şi iubirea pe care vi le-au arătat mereu poporul britanic şi cei din Commonwealth.”

Sute de mii de iubitori ai monarhiei, britanici, dar și străini, au fost astăzi la Londra pentru începutul festivităților.

Jubileul de Platină va fi marcat timp de 4 zile prin concerte, parade și petreceri stradale. În onoarea Reginei, odată cu lăsarea serii, se vor aprinde mii de torțe în tot Regatul Unit și în capitalele celor 53 de state din Commonwealth, ceremonii care au avut deja loc în țările de la Antipozi, printre care Fiji sau Noua Zeelandă.

ACTUALIZARE Familia Regală britanică a privit parada tradițională Trooping the Colours de la un balcon al Palatului Buckingham.

ACTUALIZARE Regina Elisabeta a apărut la balcon, de unde salută parada și mulțimea. Regina a apărut alături de vărul său, Ducele de Kent.

 

 

ACTUALIZARE Pe contul de Twitter al Casei Regale au apărut fotografii de la eveniment.

ACTUALIZARE Prințul Harry și Meghan sunt aici ca spectatori, deși până acum nu au fost văzuți, potrivit BBC.

ACTUALIZARE Prim-ministrul Boris Johnson și soția sa, Carrie, au urmărit din public parada Trooping of the Colour.

ACTUALIZARE Prințul Charles, Prințul William și Prințesa Regală sunt prezenți la ceremonia Trooping the Color. William călărește un cal numit Derby.

Prințesa Anne, Prințesa Regală, a mers și ea călare.

În prima trăsură se află Catherine, ducesa de Cambridge și Camilla, ducesa de Cornwall.

Cei trei copii ai ducelui și ducesei de Cambridge s-au alăturat pentru prima dată procesiunii regale în parada Trooping the Color. Prințul George, în vârstă de opt ani, Prințesa Charlotte, în vârstă de șapte ani, și Prințul Louis, în vârstă de patru ani, s-au așezat în trăsură împreună cu mama lor, Kate Middleton.

Prințul Harry și Meghan Markle au confirmat că vor participa, împreună cu cei doi copii ai lor, la festivitățile jubileului de platină ale Reginei Elisabeta a II-a, cu excepția paradei de astăzi.

 

Cea mai mare onoare la parada aniversară este atunci când un regiment defilează cu culoarea sau steagul regimentului – iar anul acesta este rândul Gărzilor Irlandeze. Ei se îndreaptă spre Mall – traseul lung care leagă Palatul Buckingham și Westminster – spre Horse Guards Parade. Gărzile irlandeze și-au prezentat ultima oară culoarea aici în 2017, iar astăzi au lansat o nouă culoare care le-a fost prezentată acum două săptămâni.

 

––––––––––––––––––––––––––––––––––
În cadrul evenimentului, membri ai familiei regale, celebrităţi din Marea Britanie şi din diverse ţări ale lumii, precum şi locuitori din toate zonele Regatului Unit se reunesc pentru a marca Jubileul de Platină al reginei Elisabeta a II-a.

Prinţesa Eugenie i-a adus deja un omagiu emoţionant bunicii sale într-un editorial publicat în revista The Spectator. Ea speră că fiul ei August, în vârstă de un an, va avea atunci când va creşte mare „răbdarea, calmul şi bunătatea reginei Elisabeta a II-a şi să îşi păstreze mereu umorul şi capacitatea de autoironie”.

Ceremonia „Trooping the Colour” va da startul acestor festivităţi, în cadrul cărora prinţul de Wales o va reprezenta pe suverană, primind salutul militarilor şi salutând trupele britanice, în timp ce ducele şi ducesa de Sussex se vor alătura ducesei de Cambridge şi altor membri ai familiei regale care vor privi spectacolul.

După ceremonie, regina va primi salutul Regimentului Regal de Cavalerie din balconul oficial al Palatului Buckingham, unde va fi însoţită după aceea de alţi membri ai familiei regale, pentru a urmări tradiţionala paradă aeriană a piloţilor din Royal Air Force.

 

70 de avioane vor survola cerul Londrei. Regina va fi prezentă la balconul Palatul Buckingham alături de alți membri ai familiei regale. Vor lipsi prințul Harry, precum și prințul Andrew, care a pus Casa Regală Britanică într-o lumină proastă după scandalul sexual din SUA. Prințul Harry, Duce de Sussex, va fi prezent alături de soția sa , Meghan, la slujba religioasă organizată la catedrala Saint Paul.

Joi seară, peste 3.000 de faruri vor fi aprinse în diverse zone din Marea Britanie şi din Commonwealth pentru a-i aduce un omagiu reginei, care va aprinde ea însăşi un far în cadrul unei ceremonii speciale organizate la Castelul Windsor.

Forţele armate britanice o vor omagia pe suverană printr-o ceremonie specială, trăgând o salvă dublă de tun pentru a marca Jubileul de Platină şi împlinirea a 69 de ani de la încoronarea suveranei din 1953. În 2022 se împlinesc 70 de ani de la urcarea pe tron a reginei Elisabeta a II-a, în timp ce încoronarea oficială a avut loc un an mai târziu, la 2 iunie 1953.

The King’s Troop Royal Horse Artillery, denumită astfel după tatăl suveranei, regele George al VI-lea, în urmă cu 75 de ani, va trage 82 de salve de tun în celebrul Hyde Park din Londra, cu puţin timp înainte de ora locală 13:00 (12:00 GMT).

Alte 124 de salve de artilerie vor fi trase din Turnul Londrei de Honourable Artillery Company – inclusiv 42 salve suplimentare din partea Primăriei din Londra – în momentul în care ceasul din turn va începe să bată pentru a indica ora locală 13:00.

Vineri, nu va avea loc însă o deplasare ceremonială a suveranei la slujba religioasă organizată la Catedrala St. Paul din Londra, iar regina – care suferă din cauza unor probleme de mobilitate -, dacă va participa, va intra în catedrală printr-o intrare laterală în locul celei oficiale, în faţa căreia se află mai multe trepte.

De asemenea, vizita programată a reginei la Epsom pentru a asista sâmbătă la o cursă de cai celebră a fost anulată. Membri ai familiei regale vor participa la acest eveniment în numele suveranei.

Sâmbătă va fi şi prima aniversare a fiicei cuplului Harry-Meghan, Lilibet, iar în presa britanică au apărut speculaţii potrivit cărora regina îşi va întâlni pentru prima dată strănepoata şi ar putea să asiste la botezul acesteia.

Sâmbătă seară, „Party at the Palace”, un eveniment organizat de BBC pe trei scene ridicate în faţa Palatului Buckingham, va reuni un public alcătuit din 22.000 de spectatori şi va putea fi vizionat de milioane de telespectatori.

Line-up-ul acestui concert include artişti legendari, precum Diana Ross, Queen & Adam Lambert, Alicia Keys, Nile Rodgers, Andrea Bocelli, Duran Duran, Hans Zimmer, Ella Eyre, Craig David, Mabel, Elbow şi George Ezra.

În cadrul acestui concert, prinţii Charles şi William îi vor aduce un omagiu public reginei Elisabeta a II-a, care va urmări show-ul la televizor, din Castelul Windsor.

Duminică, milioane de britanici se vor reuni pentru a participa la petreceri stradale şi picnicuri, iar peste 85.000 de Prânzuri Jubiliare vor fi organizate de-a lungul şi de-a latul Regatului Unit.

Evenimentul final va fi „Jubilee Pageant”, o paradă pe străzile Londrei, la care vor participa peste 6.000 de artişti şi 200 de celebrităţi.

Britanicii speră că regina va fi prezentă în balconul Palatului Buckingham pentru a asista la evenimentul care va încheia această serie de festivităţi şi să îl vadă astfel pe Ed Sheeran interpretând imnul britanic alături de un cor alcătuit din personalităţi considerate adevărate „comori naţionale” în Marea Britanie.

România va fi reprezentată la jubileul de platină al Reginei Elisabeta a II-a de Majestatea Sa Margareta, Principele Radu şi Ambasadorul României în Marea Britanie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite