VIDEO. Accidentul aviatic de la Balotești, la “Dezastre în aer”. Documentarul reconstituie cel mai mare incident din aviaţia românească

Accidentul aviatic de la Balotești, din urmă cu 23 de ani, a fost subiect al emisiunii “Dezastre în aer”, de pe National Geographic. În accident şi-au pierdut viaţa 59 de persoane.

04 Februarie 2019, 16:40 (actualizat 04 Februarie 2019, 16:44) |
Accidentul aviatic de la Balotești, la “Dezastre în aer”

Documentar reconstituie tragicul accident care a avut loc pe 31 martie 1995, pe un câmp de lângă Balotești, la scurt timp după decolarea de pe Aeroportul Otopeni.

Concluziile anchetei privind cauzele accidentului: o manetă care reducea puterea unui motor la decolare și trebuia acționată manual, un infarct al căpitanului  și condiții de zbor vitrege.

31 martie 1995 a fost o zi neagră în istoria aviaţiei din România. La Baloteşti se prăbuşea un Airbus al companiei Tarom. În accident şi-au pierdut viaţa 59 de oameni. Familiile victimelor s-au întrebat timp de 19 ani ce s-a întâmplat acolo. Au fost emise în presa vremii tot felul de ipoteze, de la accident la atentat. Autorităţile române au publicat raportul final al anchetei abia după 19 ani şi au arătat că a fost vorba despre o defecţiune tehnică şi o eroare de pilotaj.

31 martie 1995, ora 9 dimineaţa. Aeronava Airbus A 310 se ridică de la Bucureşti cu destinaţia Bruxelles. La două minute după decolare, avionul intră în picaj imediat ce face virajul spre Ploieşti. S-a prăbuşit de la 1200 de metri, în dreptul localităţii Baloteşti.

Anchetatorii au stabilit că aparatul era pe mâinile copilotului. Discuţiile din cabină s-au desfăşurat normal timp de 8 minute.

La ora 09:08, copilotul ridică tonul şi îşi întreabă căpitanul dacă e bine: „Ce-ai, bă? Ce-ai, bă? Ce-ai, bă?" Trecuseră două minute de la decolare. Cutia neagră înregistrează un alt strigăt disperat al secundului:  "Bă, s-a stricat ăla!" (sursa: raport final anchetă)

Mai trec şase secunde, timp în care copilotul, şi numai el se aude urlând.  Aeronava se prăbuşeşte.

Nimeni nu a supravieţuit. La bord se aflau 59 de oameni: membrii echipajului, trei americani, un francez, doi spanioli, un thailandez, zece români și 32 de belgieni. Doi dintre ei erau copii.

Ambii piloţi aveau experienţa a mii de ore de zbor.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 11°C 11°C
IASI 8°C 10°C
CLUJ 4°C 4°C
CONSTANTA 8°C 9°C
CRAIOVA 10°C 9°C
BRASOV 5°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI