VIDEO. 7 aprilie, Ziua Mondială a Sănătăţii. În România, aproape 932.000 de persoane sunt diagnosticate cu depresie

7 aprilie 2017, 08:28

Depresia afectează oameni de toate vârstele, din toate categoriile sociale și din toate țările. Ea provoacă suferință mentală și are impact asupra capacității oamenilor de a efectua chiar și cele mai simple sarcini zilnice și are consecințe asupra relațiilor interumane, dar și asupra capacității oamenilor de a-și câștiga traiul. În cel mai rău caz, depresia poate duce la sinucidere, fiind a doua cauză de deces în rândul tinerilor în vârstă de 15-29 ani.

Depresia poate fi prevenită și tratată. O mai bună înțelegere a ceea ce este depresia și modul în care poate fi prevenită și tratată îi va face pe oameni să ceară ajutor.

Ce este depresia?

O afecțiune caracterizată prin tristețe persistentă și pierderea interesului față de activitățile care cândva aduceau bucurie, însoțită de incapacitatea de a desfășura activități zilnice, timp de cel puțin două săptămâni.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că 350 de milioane de oameni de toate vârstele sunt afectați, iar până în 2020 va deveni prima cauză de dizabilitate, la nivel global. Unul din 20 de oameni din lume suferă de depresie sau de o afecțiune asociată cu aceasta, afirmă specialiștii din cadrul OMS.

Studiile arată că tulburările de anxietate, care au crescut cu 15 procente între 2005 și 2015, sunt a șasea cea mai mare cauză de handicap, mai ales în SUA. Este de 2 până la 3 ori mai frecventă la femei decât la bărbați. Cazurile de depresie sunt în creștere, în principal, deoarece populația lumii este în crește și în curs de îmbătrânire, în special în țările în curs de dezvoltare.

 

(w620) Ziua Mondi

Depresia. Să vorbim despre depresie

Este tema sub care se desfășoară, în 2017, Ziua Mondială a Sănptății. A vorbi despre depresie este primul pas spre recuperare, spun specialiștii.

Campania vizează în principal trei categorii de oameni. Una dintre ele este tineretul. Presiunile asupra tinerilor sunt mai acute decât asupra altor categorii de vârstăStatisticile arată că aproape 800.000 de oameni au murit prin suicid în 2015. O altă categorie afectată de depresie este formată din femeile însărcinate sau cele care au născut de curând „Aproximativ 15 la sută dintre femei, diagnosticate cu depresie, fiind afectată capacitatea mamei de a avea grijă de copil și implicit creșterea și dezvoltarea ulterioară a copilului“. O altă categorie predispusă la depresie este formată din bătrâni, deoarece aceștia au fost izolați de comunitățile lor. Când se pensionează sau își pierd partenerul de viață, când devin fragili și bolnavi, tulburările devin mai frecvente.

„Depresia se tratează şi se vindecă, însă este necesară o schimbare de mentalitate – de la „a ne fi ruşine să recunoaştem, la o abordare proactivă. spun specialiștii. „Netratată corect, depresia evoluează către cronicizare, cu deteriorarea importantă a calităţii vieţii persoanei, la care se pot adauga complicaţii”

 

(w500) World Heal

Ziua Mondială a Sănătății

Este marcată, în fiecare an la 7 aprilie, începând din 1950. În 1948, Organizația Mondială a Sănătății a găzduit prima întrunire la nivel mondial dedicată sănătății, în cadrul căreia s-a hotărât aniversarea, la 7 aprilie a Zilei Mondiale a Sănătății. OMS este o instituție specializată a Națiunilor Unite, fiind creată la 22 iulie 1946, cu sediul la Geneva. În România, campania de celebrare a Zilei mondiale a sănătății este coordonată de Ministerul Sănătății prin Institutul Național de Sănătate Publică, iar la nivel județean, de către direcțiile de sănătate publică.

 

Surse:

who.int

depresiv.ro

descopera.ro

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite