VIDEO. 28 mai, Ziua Amnesty Internațional. Poveștile celor curajoși

În 28 mai este Ziua Amnesty International, mişcarea globală care acţionează, prin 7 milioane de voluntari, pentru ca fiecărei persoane din lume să-i fie respectate drepturile.

28 Mai 2017, 08:48 | Magda Manea |
Tep Vanny / FOTO: inet
Tep Vanny
Tep Vanny
Azza Soliman
Amnesty International
dr. Mudawi

Cea mai nouă campanie a organizației esteStand Up for the Brave. Together we can speak up for those who speak out for all of us”

Mesajul Amnesty este „Ajută-ne să protejăm pe cei curajoși!”


Astăzi, oamenii din întreaga lume își asumă riscuri enorme pentru a-și apăra și pentru a ne apăra apăra drepturile. Ei sunt profesori, studenți, oponenți politici, muncitori în fabrici, jurnaliști, avocați. Ai putea fi tu, prietenul tău sau o rudă de-a ta.

Unii sunt hărțuiți, torturați, închiși, chiar uciși - doar pentru că îndrăznesc să vorbească despre ceea ce este bine. Fără curajul lor, lumea noastră ar fi mai puțin corectă, mai puțin dreaptă și mai puțin egală. Trebuie să fim alături de apărătorii drepturilor omului din întreaga lume și să facem tot ce ne stă în putință să îi ținem în siguranță.

Putem găsi curajul de a vorbi despre ce e bine, în noi. Putem scrie pe rețelele de socializare. Putem protesta. Putem scrie scrisori. Putem depune mărturii. Împreună putem acționa, împreună putem combate nedreptatea, împreună putem construi o lume mai corectă.

Câteva dintre poveștile celor pentru care Amnesty a lansat ultima sa campanie

 

(w500) Tep Vanny

Tep Vanny este un simbol al activismului pașnic din Cambodgia, închisă ca rezultat luptei sale pentru drepturile altora.

De aproape 10 ani ea luptă pentru comunitatea din centrul orașului Phnom Penh, unde mii de familii au fost evacuate forțat din casele lor.

Împreună cu colegii activiști, mulți dintre ei femei, ea a fost hărțuită, bătută, arestată și întemnițată. Guvernul încearcă să o reducă la tăcere și să le arate activiștilor ce se poate întâmpla dacă își susți propriile drepturi sau drepturile altora.

Dar în ciuda provocărilor cu care se confruntă, Vanny își menține determinarea și luptă în continuare pentru dreptate.

Amnesty a lansat o petiție și cheamă guvernul cambodgian să oprească represiunea împotriva apărătorilor drepturilor omului, să o elibereze imediat și necondiționat pe Tep Vanny și să renunțe la toate acuzațiile împotriva ei.

Semnăturile care cer eliberarea lui Tep Vanny vor fi trimise premierului Cambodgiei.

Eliberează-l acum pe dr. Mudawi Ibrahim Adam

(w500) dr. Mudawi

Dr. Mudawi a vorbit cu curaj despre și pentru familiile  care fug de violențele din Sudan, precum și despre multe alte probleme legate de drepturile omului. Din acest motiv, el este acum în închisoare și este condamnat la moarte.

Este acuzat de șase infracțiuni, dintre care două sunt pedepsite cu închisoare pe viață sau, mai rău, cu moartea.

Este profesor de inginerie la Universitatea din Khartoum. El a fondat și a condus Organizația pentru Dezvoltare Socială din Sudan. Dr. Mudawi a câștigat premiul pentru drepturile omului în 2005.

Martorii au afirmat că dr. Mudawi este torturat în închisoare, a făcut greva foamei și suferă de complicații cronice respiratorii și cardiace. I-a fost permis să vorbească cu avocatul său pentru prima dată după 77 de zile de la arestare.

Petiția semnată pentru eliberarea doctorului Mudawi Ibrahim Adam va fi transmisă guvernului sudanez, cerând eliberarea imediată și necondiționată.

 

(w500) Azza Solim

În fiecare zi, Azza Soliman își riscă propria siguranță și libertate pentru a apăra supraviețuitorii abuzurilor din Egipt.

Azza vorbește curajos despre victimele torturii, detenției, abuzului domestic și violului. Ea a cofinanțat Centrul de Asistență Juridică a Femeilor Egiptene și mai târziu Avocații pentru Justiție și Pace pentru a acorda asistență juridică necesară, sprijin și lecții de alfabetizare pentru femeile care au supraviețuit abuzurilor.

Datorită muncii lor curajoase și dezinteresate, Azza și alți apărători egipteni ai drepturilor omului au fost numiți spioni și considerați amenințări la adresa securității naționale. Au fost supraveghiați de autorități și hărțuiți în mod constant. Mulți dintre ei se află în detenție.

Recent, Azza a fost arestată și interogată. Ea se confruntă acum cu diferite acuzații, cum ar fi calomniarea imaginii Egiptului. Îi este interzis să călătprească, veniturile i-au fost sechestrate, iar ea ar putea si condamnată la 15 ani de închisoare.

Amnesty International

(w500) Amnesty In

Este o mişcare globală în care mai mult de 7 milioane de oameni, din 150 de ţări şi teritorii, acţionează pentru promovarea şi apărarea drepturilor omului, aşa cum sunt ele menţionate în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului a ONU.

Amnesty International are ca domenii de acţiune drepturile femeilor, copiilor, minorităţilor şi a populaţiilor indigene; eliminarea torturii; abolirea pedepsei cu moartea; drepturile refugiaţilor; drepturile prizonierilor de conştiinţă şi protecţia demnităţii umane.

Ziua Amnesty International marchează data fondarii organizaţiei, de către avocatul britanic Peter Benenson, în urma publicării în The Observer a articolului său "Prizonieri uitaţi", în 28 May 1961. Atunci, citând articolele 18 şi 19 din Declaraţia Universală a Dreprurilor Omului, articolul anunţa lansarea campaniei "Apel pentru Amnesty, 1961" şi care chema la "acţiune comună".

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 15°C
IASI 12°C 14°C
CLUJ 11°C 7°C
CONSTANTA 16°C 16°C
CRAIOVA 14°C 12°C
BRASOV 13°C 10°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI