VIDEO. 26 mai, Ziua Mondială a Dansului Lindy Hop, un dans cu nume de aviator

26 mai 2017, 09:30

Spre sfârşitul anilor ’20, combinaţia dintre energicele dansuri „Breakaway”, „Texas Tommy” şi „Charleston” cu „Foxtrot”-ul a generat un nou dans, numit „Lindy Hop”, un dans cu mișcări acrobatice.

Lindy Hop, un nume cu o poveste aparte

Pe 21 Mai 1927, Charles Lindbergh, aviator american, uimea lumea cu primul zbor solo, de la New York la Paris, pe deasupra Atlanticului. În toate ziarele se putea citi titlul „Lindy Hops The Atlantic” (Lindy sare Atlanticul). Într-o seară, imediat după zborul lui Lindbergh la Paris, la Ballroom-ul Savoy din New York, un localnic pe nume George Snowden, poreclit „Shorty George”, privea cuplurile care dansau. Întrebat de un reporter ce anume dansau acestea, George nu a făcut altceva decât să citească titlul unui articol despre zborul lui Lindbergh dintr-un ziar care se afla pe banca alaturată, spunând „Lindy Hop”! Şi astfel, acest dans a cunoscut consacrarea în New York, iar de aici s-a propagat în toată lumea.

Frankie Manning

Considerat părintele Lindy Hop și cel mai influent om din istoria swingului, iar ziua lui de naștere (26 mai 1914) a devenit zi de sărbătoare.

Frankie s-a mutat de mic în Harlem, unde a luat contatct pentru prima dată dansul. La începutul anilor 1930, Frankie era un obișnuit al salonului Savoy Ballroom, unul dintre dansatorii de elită, care a adus numeroase inovații dansului. Ideile sale, prezente și astăzi, au revoluționat Lindy Hop-ul, l-au catapultat din sala de bal pe scenă și pe ecran. În calitate de coregraf șef și dansator de frunte, Frankie a creat și a dansat în numeroase filme, inclusiv capodopera Hellzapoppin (1941). A performat pe scene internaționale și cluburi de noapte cu Duke Ellington, Cab Calloway, Ethel Waters, Billie Holiday, și multe nume mari ale jazzului din Era Swing.

Surse:

latino-time.ro

keepincalendar.com

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Rod Stewart și-a vândut catalogul muzical pentru 100 de milioane de dolari (media)