VIDEO. 26 aprilie, Ziua Mondială a Papetăriei. Când o veche tehnologie este înlocuită cu una nouă, defectele i se transformă în farmec

26 aprilie 2017, 11:01

James Ward, autorul lucrării „Aventuri în Papetărie“ crede că este vorba de o dorință profundă de ordine.

Este cu siguranță vorba despre acel moment al începerii anului școlar când ai un creion nou cu o gumă curată în vârf. Sigur, asta durează cam jumătate de oră“, spune el. „Dar există totuși acel sentiment de curat, de nou

Ward, care are un blog „I Like Boring Things” unde scrie despre lucruri obișnuite, cum ar fi sandwich-uri preambalate, consideră că, în multe privințe povestea papetăriei este povestea progresului uman. Nu degeaba, spune el, pixul cu bilă, după 60 de ani de existență, este expus la Muzeul de Artă Modernă de la New York.

Ca și în alte domenii, și în cazul papetăriei, au fost obiecte care, la început, au creat un oarecare disconfort. În secolul al XIX-lea, când au fost inventate stilourile, amatorii de pene au fost îngroziți. De exemplu, Victor Hugo a refuzat să folosească unul.

Pixul de oțel stă la baza răului din societatea nostră” spunea scriitorul și criticul francez Jules Janin. „Stiloul din oțel, această invenție modernă, face o impresie neplăcută asupra noastră. Este ca și cum am fi îndrăgostiți împotriva voinței noastre de un pumnal mic, aproape invizibil și înmuiat în otravă„.

În prezent, papetăria este amenințată de tehnologia digitală. Pot stilourile, creioane și hârtia să supraviețuiască în era internetului? James Ward speră că da și are o teorie în acest sens.

Pe măsură ce o veche tehnologie este înlocuită cu una nouă, defectele i se transformă în farmec„, spune el. „Acum, când avem iluminatul electric, o cină la lumina lumânărilor este un moment romantic. Dar în zilele când lumina venea numai de la lumânări, te gândeai: „Asta e cam sumbru, nu-mi văd cina. Aceeași poveste este și cu vinilul. Oamenii vorbesc acum despre căldura muzicii de pe vinil, dar atunci spuneau: „Oh, trebuie să mă ridic și să întorc discul„. Ca un iubitor de papetărie, aș vrea să văd că rămâne vie un pic mai mult”.

Arta scrisului de mână

Cu toate e-mail-urile și sms-urile din jurul nostru, arta scrisului de mână se estompează. La urma urmei, cine mai vrea să aștepte zile, dacă nu chiar săptămâni pentru a primi câteva rânduri mâzgălite pe o bucată de hârtie, acum când este mult mai ușor de corespondat prin e-mail? Dar expedierea și primirea scrisorilor este mai mult decât atât. Este vorba despre timpul și efortul cuiva de a formula, a scrie și a expedia o scrisoare.

Să păstrăm vie arta scrierii, a scrierii de scrisori și cărți poștale, în detrimentul sms-urilor și e-mail-urilor, care sunt, de fapt, poze cu litere. Aceasta este ideea Zilei Mondiale a Papetăriei, creată în 2012 pentru a ne asigura că arta scrisului nu dispare.

Scrsul de mână este la fel de important astăzi ca întotdeauna, poate chiar mai important într-o lume digitală.

De la A la Z, motivele pentru care scrisul de mână este important

A, de la Arhivă. Documente scrise de mână ne-au transmis de-a lungul secolelor unele dintre cele mai importante evenimente ale istoriei. Nu le putem considera un coș de gunoi virtual.

B, de la Bibliotecă, locul care păstrează vechile manuscrise, adevărate comori ale umanității.

C, de la Comunicare, Cunoaștere, Creativitate și Confort. Note scrise de mână, scrisorile și cărțile sunt forma cea mai personală de comunicare.

D, de la Dragoste. Marile povești de dragoste nu se află la originea sms-urilor sau e-mail-urilor. Să nu uităm cu câtă emoție așteptau soldații pe front o scrisoare de la iubită!

E, de la Educație. În era computerului, la școală, în continuare referatele și proiectele scrise de mână sunt preferate celor tehnoredactate.

F, de la Frumusețe. Un e-mail scris în grabă nu va avea niciodată frumusețea unei scrisori scrisă de mână.

G, de la Generații. Dacă ceva nu este stricat, atunci nu-l repara! Multe generații au folosit scrisul de mână pentru a transmite mesaje. De ce să schimbăm asta? Caligtafia este la fel de importantă acum ca și atunci.

H, de la Hârtia parfumată pe care ea așternut o declarație de dragoste pentru el.

I, de la Istorie și Imaginație. Noi știm atât de mult despre trecutul bogat al lumii în care trăim datorită documentelor scrise de mână transmise în timp. Nu existau e-mailuri când Magna Carta a fost întocmită. Scrisul de mână stimulează creierul și imaginația.

Î, de la Învățare. Cercetările sugerează că între scrierea de mână și dezvoltare educațională este o legătură puternică. Copiii nu invață numai să citească mai repede atunci când învață mai întâi să scrie, ci își antrenează memoria și mintea să genereze idei.

J, de la Jurnal. Cele mai intime sentimentele și emoțiile stocate într-un fișier sau scrise de mână într-un jurnal?

L, de la Librărie. Este locul în care se găsesc cele mai frumoase plicuri, stilouri, coli colorate și, în general, toate obiectele de papetărie.

M, de la Memorie. Scrierea de mână îmbunătățește activitatea creierului, dezvoltă memoria și ține mintea ascuțită.

N, de la Nostalgie. Cu ajutorul jurnalelor, oracolelor și cărților din copilărie retrăim o parte dintre amintirile fericite ale trecutului. Mesajele și email-urile nu oferă același sentiment de nostalgie

O, de la Ortografie. În scrisul de mână încă se respectă regulile

P, de la Protecție și Personal. Nu este nevoie de baterii sau spațiu de stocare. Biletul scris de mână poate fi citit oriunde și în orice moment, fără a fi necesară o anumită tehnologie. Nimic nu este mai personal decât o scrisoare scrisă de mână sau un bilet notat în grabă.

R, de la Romantic. Ce poate fi mai romantic decât o scrisoare parfumată primită de la ea?

S, de la Semnătură. Chiar dacă nu intenționează să devină scrib, orice persoană ar trebui să aibă o semnătură. Unele dintre momentele memorabile ale istorie au fost atunci când anumiți oameni au semnat pe linia punctată – tratate, convenții, căsătorii, nașteri, autografe, contracte.

T, de la Mesajele text, o modalitate rapidă de comunicare, dar care nu va bate un mesaj scris de mână atent conceput.

U, de la Unicitate. Nimeni nu vrea să urmeze mulțimea, iar scrisul de mână este un instrument perfect care să exprime personalitatea și individualitatea fiecăruia. Fiecare persoană este unică, iar scrisul spune ceva despre ea.

V, de la Viziune. Viziunea generală ar trebui să fie despre o armonie între scrisul de mână și tehnologia din era digitală.

X, de la Factorul X. Notele scrise de mână au acel ceva în plus care le face speciale.

Z, de la Zel. Sârguința cu care iubitorii de papetărie caută pe rafturi și în galantare cele mai spectaculoase și inedite obiecte.

 

Surse:

abc.net.au

worldstationeryday.com

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite