VIDEO. 22 septembrie, Ziua Mondială fără Mașini

22 septembrie 2017, 08:40

Încă de când primul automobil a ieşit pe stradă în 1886, lumea s-a îndrăgostit de maşini. Acum, cu mai mult de 1 miliard de automobile în circulaţie, este greu să mai putem scăpa de poluare, zgomot sau pericolul accidentelor.

Conform datelor OMS, miliarde de oameni care trăiesc în oraşe sunt expuşi particulelor periculoase din gazele de eşapament, poluarea aerului fiind responsabilă de mai mult de 3 milioane de decese anual. Mai mult, studiile arată că în ţările în care locuitorii obişnuiesc să se plimbe mult pe jos şi/sau cu bicicleta, ponderea obezilor în totalul populaţiei este mult mai mică, în comparatie cu cele în care dependenţa de maşină este mare.

Inţiative locale de a renunţa pentru o zi la maşină au existat încă din 1973, în timpul crizei petrolului, dar abia din 1994, Ziua fără Maşini a devenit o provocare pentru mai multe oraşe europene.

Atunci, pentru şoferi au fost fixate mai multe reguli: să se pregătească atent pentru a petrece o zi fără maşină, să observe cu atenţie tot ce se petrece în jurul lor în această zi şi apoi să povestească despre lecţiile acestei experienţe de viaţă. Exerciţiul considera că şoferii ar fi „dependenţi” de maşină şi că aveau nevoie să fie „trataţi”, iar presupusul „tratament” însemna scoaterea şoferilor din maşinile lor, într-un mod tolerabil într-o democraţie şi pentru un timp suficient de lung pentru a demonstra cum ar trebui să arate transportul urban, în lipsa maşinilor.

În 1997, Marea Britanie a organizat prima campanie naţională de sprijin a Zilei fără Maşini, după un an au urmat Islanda şi Franţa, iar în anul 2000, Comisia European a lansat inţiativa În oraş fără maşina mea, extinsă în acelaşi an la o întreagă Săptămână a Mobilităţii.

 

Din anul 2000, iniţiativa a devenit globală şi oraşe mari ale lumii, ca Bogotá – unde evenimentul s-a instituţionalizat după un referendum, sau Jakarta, şi-au închis circulaţiei auto bulevardele din centru, învadate în această zi de pietoni şi biciclişti. Locuitorii capitalei Indoneziei au fost atât de încântaţi, încât din anul 2015,  în Jakarta fiecare duminică este o Zi fără Maşini.

În 2016, în încercarea de a reduce poluarea în Paris, primarul Anne Hidalgo a interzis traficul auto pe Champs-Elysees, o zi pe lună, iar în 22 septembrie, parizienii şi turiştii se vor putea bucura din nou de linişte şi aer curat, în oraşul cu 650 de km de străzi pe care nu va mai circula nici un vehicul motorizat.

Capitala Franţei a oprit complet traficul în 22 septembrie 2015 –  o oportunitate pentru parizieni şi turişti de a se bucura de oraş, fără zgomot, poluare şi stres

În America de Sud, Bolivia a sărbătorit în avans Ziua fără Maşini, în 4 septembrie este sărbătorită Ziua naţională a pietonilor şi bicicliştilor, când în marile oraşe este interzisă circulaţia maşinilor.

Săptămâna mobilităâii și duminica fără mașini

În perioada 16-22 septembrie 2017, la Bruxelles și în toată Europa, este Săptămâna mobilității, iar 17 septembrie este duminica fără mașini.

 

(w460) Ziua Mondi

Ziua naţională a pietonilor şi bicicliştilor

În 2016, bolivienii au respirat un aer semnificativ mai curat în nouă mari oraşe unde a fost interzisă circulaţia a peste 2 milioane de maşini. Conform anunţului făcut de Serviciul de Mediu din capitala Boliviei, în La Paz poluarea aerului a scăzut cu aproximativ 70% şi cea sonoră la doar 22 de decibeli, faţă de media de 65 de decibeli, iar mii de bolivieni s-au putut bucura de tot felul de activităţi în aer liber, de la gimnastică la tai-chi sau competiţii de dans.

 

(w400) Parisul fÄ

La 13 septembrie 2016, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer, a afirmat că una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă Capitala este legată de calitatea aerului, pentru care România este în procedură de pre-infringement, iar Comisia Europeană așteaptă un răspuns din partea autorităților. Totodată, având în vedere că o mare parte a acestei probleme este cauzată de traficul rutier, oficialul a adus în discuție probleme lipsei rețelei de biciclete din București.

 

surse

 

worldcarfree.net

parissansvoiture.fr

agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite