VIDEO. 21 septembrie, Ziua Internațională a Păcii. Povestea și mesajul unui violonist sirian, refugiat în Canada

21 septembrie 2017, 08:37

La sfârşitul anului 2016, la nivel global, 65,6 milioane de persoane erau strămutate forțat – aproximativ cu 300.000 mai mult decât cu un an înainte, arată ultimul raport „Tendințe Globale” al UNHCR, studiul anual principal al organizației cu privire la strămutare.

Din cele 65,6 milioane de persoane, 22,5 milioane sunt refugiaţi – cel mai mare număr întâlnit vreodată. Dintre aceștia, 17,2 milioane sunt în responsabilitatea UNHCR și restul sunt refugiați palestinieni înregistrați la organizația soră, UNRWA (Agenția Națiunilor Unite pentru refugiații palestinieni).

Conflictul din Siria rămâne cel mai mare producător de refugiați din lume – 5,5 milioane.

 

(w400) Copil cu p

În momente de nesiguranță, comunitățile care arată diferit devin țapi ispășitori convenabili„, a declarat António Guterres, Secretarul General al Națiunilor Unite. „Trebuie să rezistăm tentației de a diviza comunitățile și de a descrie vecinii ca fiind „ceilalți”. Discriminarea ne face tuturor un deseviciu. Împiedică oamenii și societățile să-și atingă adevăratul potențial„. El a adăugat „Împreună, să ne opunem fanatismului și să luptăm pentru drepturile omului. Împreună, să construim poduri. Împreună, să transformăm frica în speranță.

Tema zilei, în 2017, este “Together for Peace: Respect, Safety and Dignity for All.” (“Împreună pentru Pace: Respect, Siguranță și Demnitate pemtru Toți...”)

TOGETHER este o campanie a Națiunilor Unite care promovează respectul, siguranța și demnitatea pentru refugiați și migranți. Lansată în septembrie 2016, scopul său este de a contracara creșterea xenofobiei și a discriminării.

Tema din 2017 onorează spiritul campaniei TOGETHER, care promovează respectul, siguranța și demnitatea pentru toți cei care sunt nevoiși să-și părăsească casele în căutarea unei vieți mai bune. TOGETHER reunește organizații din cele 193 de state membre ale Națiunilor Unite, sectorul privat, societatea civilă, instituțiile academice și cetățenii, într-un parteneriat global în sprijinul diversității, nediscriminării și acceptării refugiaților și migranților. Tema a fost propusă în cadrul Summitului Organizației Națiunilor Unite pentru Refugiați și Migranți din 19 septembrie 2016.

 

(w400) Porumbelul

În momente de nesiguranță, comunitățile care arată diferit devin țapi ispășitori convenabili„, a declarat António Guterres, Secretarul General al Națiunilor Unite. „Trebuie să rezistăm tentației de a diviza comunitățile și de a descrie vecinii ca fiind „ceilalți”. Discriminarea ne face tuturor un deseviciu. Împiedică oamenii și societățile să-și atingă adevăratul potențial„. El a adăugat „Împreună, să ne opunem fanatismului și să luptăm pentru drepturile omului. Împreună, să construim poduri. Împreună, să transformăm frica în speranță.

În acest an, Ziua Internațională a Păcii se va concentra pe implicarea și mobilizarea oamenilor din întreaga lume pentru a oferi sprijin refugiaților și migranților. Mesajele vor fi împărtășite cu comunitățile care găzduiesc refugiați și migranții, precum și cu persoanele care consideră că refugiații și migranții pot aduce în viața lor insecuritate fizică și economică.

Pe 15 septembrie 2017, de la ora 9.00 până la 21.30, Clopotul Păcii a sunat, ca în fiecare an, la Sediul Naţiunilor Unite în numele păcii mondiale. Clopotul este turnat din monede donate de copiii de pe toate continentele, mai puţin Africa. Pe inscripția de pe o parte se poate citi, „Trăiască pacea absolută în lume”.

 

Povestea unui violonist sirian ajuns în Canada

Sari Alesh, violonistul în vârstă de 32 de ani, care a performat timp de șase ani alături de Orchestra Simfonică Națională din Siria, a ajuns în Canada în februarie 2016.

Sari Alesh a petrecut primii ani ai războiului civil din Siria în Damasc, iar în 2014 și-a părăsit locuința și o carieră promițătoare pentru a găsi siguranță în Turcia, unde a stat un an și trei luni.

Sunt fericit și mă bucur foarte mult să fiu aici„, spune Alesh, după ce a ajuns în Victoria. „Viața în Canada este minunată.”

Familia lui Alesh a rămas în Siria, acolo unde mulți alți compatrioți continuă să treacă prin vremuri grele „Viața este grea pentru atât de mulți oameni„.

Mulți refugiați își întregesc familiile, dar Alesh a venit singur, prin finanțarea oferită de o organizație care se ocupă cu astfel de sponsorizări – unul dintre aproape 35 de astfel de grupuri. Până în prezent, majoritatea sirienilor care au venit în Victoria sunt refugiați asistați de guvern, selectați pe baza vulnerabilității lor, și care primesc finanțare guvernamentală în primul lor an în Canada.

Este greu. Dar sponsorii mei sunt a doua mea familie. Îi iubesc foarte mult, iar ei m-au ajutat cu adevărat

Mi-am urmat inima„, spune el. „Întotdeauna mi-a spus: Ești muzician și nu poți face nimic altceva!”

 

(w400) Sari Alesh

Curând după sosirea în Canada, a primit o bursă de studii la Universitatea din Victoria, o bună ocazie de a-și îmbunătăți abilitățile lingvistice și de a se integra în comunitate, un pas către obținerea unei diplome în educație care să-i permită să predea muzică în școlile publice.

În timpul studiilor la universitate, a dezvoltat un program în cadrul căruia a predat muzică elevilor cu sindromul Down „Când predau muzică, îi ajut să-și îmbunătățească abilitățile”, spune Sari. „Când îi întâlnesc mai târziu și le constat evoluția, sunt mândru de ei și mândru de mine însumi.”

Sari Alesh și-ar dori să continuie proiectele cu acești copii minunați, dar pentru asta are nevoie de studii de dpecialitate.

Pe măsură ce muzicianul a devenit o prezență vizibilă în cadrul universității, a primit șansa de a concerta alături de Orchestra Universității din Victoria.

În scurt timp, a fost invitat la concerte și evenimente, cum ar fi de Ziua Canadei.

A fost o mare onoare pentru mine să cânt de Ziua Canadei”, își amintește Sari. „Nu-mi pot descrie sentimentele – a fost minunat!”.

Când faci muzică îți oferi sentimentele, nimic altceva„, spune Sari. „Când oamenii îmi apreciază muzica, înseamnă că ei îmi înțeleg mesajul„.

Mesajul lui Sari Alesh

Suntem foarte recunoscători pentru tot sprijinul primit în Europa, Canada și peste tot în lume, și sper ca toți refugiații să aibă o atitudine pozitivă, să-și reprezinte cultura într-un mod onorabil, să redea adevărata imagine a Siriei. Pe de altă parte, sper ca cetățenii de pretutindeni să îi accepte pe refugiați, să îi accepte în mijlocul lor și să trăiască împreună  în dragoste și pace.

Ziua Internațională a Păcii

În 1981, printr-o rezoluție emisă de Adunarea Generală a Națiunilor Unite s-a stabilit celebrarea Zilei Internaționale a Păcii în fiecare a treia zi de marți din luna septembrie, astfel încât aceasta să coincidă cu deschiderea sesiunilor anuale ale Adunării Generale ONU.

În 2001, printr-o nouă rezoluție adoptată de statele membre ale Adunării Generale a Națiunilor Unite a fost fixată data de 21 septembrie pentru sărbătorirea anuală a Zilei Internaționale a Păcii.

Cinci ani mai târziu, această zi a căpătat o nouă însemnătate – o zi în care incetează conflictele armate, focurile şi violenţa timp de 24 de ore.

“Pacea este misiunea supremă a Naţiunilor Unite. Este baza existenţei noastre. Esenţa identităţii noastre. Cauza care însufleţeşte tot ceea ce facem”

Ziua Internaţională a Păcii, este o zi în care noi ne reafirmăm dedicarea faţă de această căutare. Este destinată să fie o zi de încetare a focului, când toate ţările şi oamenii opresc ostilităţile pentru întreaga zi.

Şi este o zi în care oamenii din jurul lumii acordă un minut de tăcere la prânz, la ora 12, ora locală. Douăzeci şi patru de ore nu sunt un timp lung.

Dar este…îndeajuns de lung spre a privi dincolo de baricade sau prin sârma ghimpată, spre a vedea dacă există altă cale.”

Câte se pot întâmpla în 24 de ore:

• victimele şi refugiaţii din zonele de conflict pot primi alimente şi medicamente;

• milioane de copii din zonele de conflict pot fi vaccinaţi;

• victimele şi refugiaţii pot fi mutaţi în afara zonelor de conflict;

• un moment de linişte este un timp în care cei care luptă s-ar putea gândi la acţiunile lor şi la victimele pe care le lasă în urmă;

• milioane de oameni militează pentru acelaşi lucru.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite