VIDEO. 20 aprilie, Ziua Recunoașterii Voluntariatului

Voluntariatul este o formă de donaţie, dar nu de bani sau obiecte, ci de timp şi de muncă, înseamnă o reţea de prieteni împlicaţi întru-un proiect – de asistenţă socială, ecologic, educaţional sau de comunicare - în care prietenia dă rezultatele în beneficiul asociaţiei şi al comunităţii sau societăţii.

17 Aprilie 2017, 16:13 (actualizat 20 Aprilie 2017, 15:03) | Magda Manea |
Thank you / FOTO: spd.prg.sg
Thank you
Voluntariat
Logo

Pe plan personal, voluntariatul este o experienţă unică, înseamnă bucuria de a ajuta şi de a fi alături de cei care au nevoie, este o oporunitatea de a face o schimbare şi de a contribui la îmbunătăţirea relaţiilor dintre oameni şi contribuie la creşterea respectului de sine.

Am fost  în Nepal timp de o lună și de la bun început am găsit acolo o lume prietenoasă și pregătită profesional. Am locuit cu o familie din zona Chitwan și am activat ca voluntar la un centru de zi pentru preșcolari. Munca mea a fost cu adevărat plină de satisfacții. Am reușit, în ciuda barierei lingvistice, să aduc zâmbete pe fețele copiilor.” - Julia Breuer, din Marea Britanie, voluntar în cadrul unui proiect pentru comunitățile rurale din Nepal.

 

În această zi sunt onorați toți cei care lucrează în numele altora, fără a fi motivați de un câștig. Astăzi le putem mulțumi pentru munca lor implicându-ne într-o activitate de voluntariat sau printr-o donație.

Sunt voci care spun că adevăratul altruism este un mit, că nu există, și că nimeni nu face nimic decât dacă are un interes personal. Dar chiar și lor le este greu să explice de ce cineva alege să călătorească în cele mai sărace zone ale lumii, în zonele în care foamea, boala sau războiul fac legea și moartea este la fel de obișnuită ca viața. Sau de ce cineva ar renunța la viața confortabilă pentru a-și petrece după-amiezele predând unor copii neglijați, în cele mai improprii spații. Sau de ce un asistent medical și-ar risca viața pentru a îngrij un soldat, într-o zonă de război. Voluntarii sunt sfinții din viața reală și super-eroii acestei lumi. Și, cu toate că ei nu cer să fie plătiți pentru munca lor, merită cu siguranță respectul și aprecierea noastră. Acesta este mesajul Zilei Recunoașterii Voluntariatului.

Istoria Zilei Recunoașterii Voluntariatului

 

(w620) Voluntaria

Oamenii care își riscă propria siguranță pentru a-i ajuta pe ceilalți și nu așteaptă nimic în schimb au existat de sute și mii de ani. Ben Franklin, unul dintre părinții fondatori ai Statelor Unite ale Americii, a fost, de asemenea, creatorul primul departament de pompieri voluntari care au acționat în timpul incendiilor din Philadelphia. Florence Nightingale, numită de multe ori mama asistenței medicale moderne, a fost, alături de soldații din Crimeea, o eroină. Maica Theresa de Calcuta, o călugăriță catolică, și-a petrecut cea mai mare parte din viață în India îngrijind pe cei care sufereau de HIV / SIDA, lepră și tuberculoză. Astăzi, multe celebrități de la Hollywood, cum ar fi Angelina Jolie, fac numeroase călătorii în diferite zone sărace ale lumii, în încercarea de a înțelege problemele celor care trăiesc acolo și pentru a găsi modalități de ai ajuta. Toți acești oameni și mulți alții au schimbat lumea în bine pentru totdeauna.

Ziua Internațională a Voluntariatului

În fiecare an, pe 5 decembrie, este celebrată Ziua Internațională a Voluntarilor, un eveniment care oferă voluntarilor și organizațiilor ocazia de celebra munca în folosul celorlalți, de a împărtăși valorile voluntariatului și de a le promova în cadrul comunităților, al organizațiilor neguvernamentale, al agențiilor ONU, al autorităților guvernamentale sau al sectorului privat.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN DOCUMENTARE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 19°C
IASI 13°C 19°C
CLUJ 13°C 15°C
CONSTANTA 15°C 15°C
CRAIOVA 16°C 17°C
BRASOV 13°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI