VIDEO 19 august, Ziua Mondială pentru Asistență Umanitară. Civilii prinși în conflicte, #NotATarget

19 august 2017, 10:20

În 2017, mesajul Zilei Mondiale a Umanității este: civilii prinși în conflicte sunt #NotATarget. Printr-o campanie globală online, printr-un parteneriat cu Facebook Live și  prin evenimente în întreaga lume, li se cere liderilor mondiali să facă tot posibilul pentru a proteja civilii prinși în mijlocul conflictelor.

Această campanie urmează după raportul Secretarului General al ONU privind protecția civililor, lansat la începutul acestui an. Secretarul General solicită respectarea mai strictă a legii internaționale privind drepturile omului și protecția civililor, inclusiv a lucrătorilor umanitari și medicali, precum și a infrastructurii civile.

Securitatea lucrătorilor umanitari


În întreaga lume, lucrătorii umanitari operează în medii periculoase și dificile.

În ultimii 20 de ani, au fost atacați 4.132 de lucrători umanitari. În 2016, au fost uciși 91 de lucrători în ajutor, 88 au fost răniți și 73 au fost răpiți. Majoritatea acestor atacuri au avut loc în cinci țări: Sudanul de Sud, Afganistan, Siria, Republica Democratică Congo și Somalia .

Atacurile împotriva lucrătorilor umaniști sunt deplorabile și reprezintă încălcări clare ale dreptului umanitar internațional. Pe lângă punerea în pericol a lucrătorilor umanitari, aceste atacuri amenință operațiunile umanitare și viața a milioane de oameni care se bazează pe asistență umanitară pentru supraviețuirea lor.

 

Despre Ziua Mondială pentru Asistență Umanitară

Data de 19 august coincide cu bombardamentele din 2003 asupra ”Canal Hotel” din Bagdad, în urma cărora au murit 22 de persoane. Printre morți a fost și Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului și Reprezentantul Special al Secretarului General în Irak, Sergio Vieira de Mello.

Născut la 15 martie 1948, diplomatul brazilian a lucrat în cadrul ONU timp de 34 de ani. S-a dedicat programelor umanitare promovate de ONU, în special a celor pentru salvarea victimelor civile ale conflictelor armate. Considerat un candidat serios pentru funcția de secretar-general al ONU, Sergio Vieira de Mello a fost decorat, post-mortem, cu Premiul ONU pentru activitate în domeniul drepturilor omului.

În anul 2006, familia sa și un grup de prieteni au pus bazele Fundației Sergio Vieira de Mello. Scopul fundației este să încurajeze dialogul acolo unde se prefigurează ori există deja un conflict armat, să atragă noi actori pe scena activităților umanitare și să onoreze memoria celor care și-au pierdut viața în timpul misiunilor umanitare.

În prezent, peste 130 de milioane de oameni au nevoie de ajutor umanitar în cele mai diverse zone ale Pământului.

 

Surse:

un.org

agerpres.ro

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite