VIDEO Marina Militară, în sărbătoare. Mii de marinari, zeci de nave, aeronave și ambarcațiuni au făcut spectacol la Constanța

15 august 2019, 08:21

Mii de marinari militari, nave, aeronave și ambarcațiuni au făcut posibil spectacolul de la malul mării, cel mai mare din an, organizat de Forțele Navale Române. Scenariul urmărit de pe faleză de aproape 15 mii de spectatori a fost acela de respingere a unui atac asupra țărmului, prin debarcare a unor forte osțile, susținute de un submarin.

Odată respinse forțele inamice, a fost interceptată și o ambarcațiune plină de migranți, care a fost condusă imediat spre țărm. La exercițiul de azi au participat un distrugător și avion de cercetare al forțelor navale americane, avioane Eurofighter ale celor italiene, dar și o navă-școală ucraineană.

Înalții oficiali au vorbit despre contextul politic și militar regional,dar și despre modernizarea greoaie a flotei militare.

În timpul discursului președintelui Klaus Iohannis, unui militar american aflat în gardă, pe faleză, i s-a făcut rău și a fost preluat imediat de medici.

Problema dotărilor marinei militare este arzătoare, pentru că flota militara română este formată din aceleași vechi nave de luptă, iar achiziția celor patru corvete performante este blocată.

Comandorul Zaharia așteaptă echiparea celor două fregate ale marinei militare, dar și acest proces stagnează, din cauza contestațiilor firmelor participante și a plângerilor depuse la Parchetul General. Vorbim despre un contract de peste 1 miliard și jumătate de euro.

_________________________________

La 15 august, odată cu sărbătoarea creştină a Adormirii Maicii Domnului, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni, este celebrată şi Ziua Marinei Române. Cu acest prilej a avut loc la Constanța exercițiul naval demonstrativ „Forţele Navale Române 19”, la care au participat şi nave şi aeronave militare din Italia, Ucraina şi Statele Unite ale Americii. Preşedintele Klaus Iohannis şi ministrul Apărării, Gabriel Leş, au participat la festivităţi.

Manifestările de Ziua Marinei vor continua la Constanţa, până la ora 22.00.

Tradiţionalele jocuri marinăreşti sunt organizate, în Portul Tomis, între orele 13.00-15.00. Pe faleza din fața Comandamentului Flotei, între orele 20.00-21.00, vor răsuna acordurile Muzicii Militare a Forțelor Navale, după care seara se va încheia cu retragerea cu torțe a marinarilor militari pe traseul Poarta 1 (Portul Constanța) – faleza Cazinoului – Comandamentul Flotei – Str. Remus Opreanu – Piața Ovidiu și retur, până la Comandamentul Flotei, timp în care va avea loc și un spectacol inedit de lansare de lampioane de la bordul navelor militare ancorate în apropierea falezei.

ACTUALIZARE Ceremoniile de pe faleza din Constanța și exercițiul naval s-au încheiat. Interviu cu comandantul Divizionului 150 rachete navale,  Adrian Dincă.

 

ACTUALIZARE Defilarea Gărzii de Onoare pe ritmuri de muzică militară

ACTUALIZARE Deschiderea exercițiilor, sosirea alaiului Zeului Neptun, defilarea tricolorului pe mare şi în aer, cuvântarea Zeului Neptun; defilarea Navei-Şcoală Mircea.

ACTUALIZARE Ceremonialul ridicării pavilionului, geacului şi Marelui Pavaz la catarg.

Preşedintele Klaus Iohannis: Pentru descurajarea actelor ostile în regiunea Mării Negre avem nevoie de o abordare cuprinzătoare, coerentă și coordonată, la toate nivelurile.

Mesajul premierului Viorica Dăncilă:  Modernizarea Forţelor Navale reprezintă o preocupare a Guvernului României

Gabriel Leș, de Ziua Marinei: Regiunea Mării Negre se transformă în spațiu al tensiunilor, al riscurilor

ACTUALIZARE Preşedintele Klaus Iohannis a fost întâmpinat de ministrul Apărării Naționale, de șeful Statului Major al Apărării și de seful Statului Major al Fortelor Navale.

Nave și aeronave militare din state NATO sau partenere, între care și distrugătorul USS Porter, sunt prezente la festivităţi.

La exerciţiul demonstrativ participă și aeronave militare din Italia, Ucraina și Statele Unite ale Americii.

Iar spectatorii prezenți pe faleza din fața Comandamentului Flotei vor putea să admire în dispozitivul de pe mare, în plus față de navele militare românești, o navă-şcoală ucraineană din clasa Petrushka, precum şi distrugătorul american USS Porter.

Vor defila pe cer aeronave ale forţelor navale şi aeriene române, precum şi italiene Eurofighter Typhoon şi un avion american de cercetare P8 Poseidon.

Garda de onoare este alcătuită din patru detaşamente de militari din Forţele Navale Române şi câte un detaşament de militari din Italia, Ucraina şi SUA, cu detașamentul Asociaţiei „Tradiţia Militară” încheind formația.

Nava-școală ucraineană şi distrugătorul american au acostat la începutul săptămânii în Portul Constanţa pentru o escală de trei zile.

Manifestări au loc și în portul Mangalia.

Conform programului, în port, în rada exterioară şi pe cheu, marinarii îşi vor demonstra abilităţile în exerciţii cu navele militare, cu scafandri de luptă şi infanteriştii marini ce vor folosi muniţie de manevră, precum şi elicoptere şi avioane de atac pentru îndepărtarea unui presupus inamic.

Tot în aceeaşi notă, se înscrie şi exerciţiul de pe uscat, pe cheul din Portul Turistic, unde spectatorii au prilejul de a sta destul de aproape de militarii care vor respinge un atac armat de pe mare.

În continuare, Zeul Neptun va declara deschise jocurile marinăreşti la care vor avea acces şi spectatorii.

„În program vor urma concursuri de ambarcaţiuni cu rame şi vele, dar şi jocurile marinăreşti precum: prinderea porcului la şcondru, trasul de parâmă, alergarea cu oul în lingură, cursa în sac, hora raţelor sau aruncarea bandulei la punct fix”, se arată în informarea Primăriei Mangalia.

Manifestările prilejuite de marea sărbătoare a marinarilor vor mai cuprinde un concert de muzică de fanfară şi un spectacol artistic susţinut de colaboratorii Cercului Militar, iar, după ora 18.00, celebrarea Zilei Marinei Române va continua cu un spectacol susţinut de Antonia, pe scena plutitoare din Portul Turistic. Tot aici, va concerta Ana Maria Telefca şi vor evolua dansatorii din ansamblul „Zestrea callatiană” şi trupa de mici dansatori, condusă de Oana Pencea.

Manifestările dedicate Zilei Marinei Române se vor încheia în jurul orei 22:30 cu retragerea marinarilor către cazarmă cu torţe în mâini şi un spectacol pirtotehnic pe cer, deasupra portului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Flacăra Olimpică pentru Jocurile de la Paris a fost aprinsă, la Archaia Olympia

Accident grav între o mașină și un TIR, la Constanța. Două persoane au murit

Incendiu într-un bloc din Constanța. 40 de persoane au ieşit din apartamente