VIDEO. A început a 70-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Cannes 2017

17 mai 2017, 08:02

Festivalul Cannes 2017 se deschide miercuri, 17 mai, iar Palme d’Or, principalul premiu al celei de-a 70-a ediţii a festivalului va fi decernat duminică, 28 mai.

49 de filme din 29 de țări și nouă filme de debut vor fi proiectate pe întreaga perioadă a festivalului, dintre care 18 lungmetraje participă la cursa pentru Palme d’or și 16 în secțiunea „Un certain regard„. Juriul competiţiei oficiale de pe Croazetă va fi prezidat în acest an de regizorul spaniol Pedro Almodovar.

Actrița americană Uma Thurman va fi preşedinta juriului secţiunii „Un Certain Regard” al cărei câștigător va fi anunţat sâmbătă, 27 mai.

La secțiunea Cinéfondation, al cărei juriu va fi prezidat de cineastul român Cristian Mungiu, vor concura 16 lungmetraje (14 de ficţiune şi 2 de animaţie) şi 9 filme scurte.

 

(w400) Uma Thurma

Cele trei premii atribuite în cadrul secţiunii Cinéfondation vor fi prezentate într-o ceremonie care va precede o proiecţie suplimentară a peliculelor premiate, pe 26 mai, la cinematograful Buñuel din Cannes. Cinéfondation este o secţiune înfiinţată în 1998 de Gilles Jacob, sub egida Festivalului de la Cannes, ce vizează descoperirea tinerelor talente din arta cinematografică. În fiecare an, în această secţiune sunt selecţionate între 14 şi 18 scurtmetraje şi mediumetraje ce provin din diverse şcoli cinematografice ale lumii.

11 scurtmetraje românești, în programul Romanian Short Waves, proiectate la Short Film Corner

Short Film Corner este conceput ca o piață pentru scurtmetraje, care facilitează întâlniri între producători și regizori cu selecționeri ai festivalurilor de film, cu agenți și distribuitori internaționali.

 

(w400) Cristian M

Pe lista Romanian Short Waves 10 sunt următoarele titluri: Cumulonimbus (regia Ioana Mischie), Spid (regia Bogdan Mureșan), Almania (regia Groves, Groves), Bună ziua la pisici (Bednarszky Hedda), Mamă, tată, am să vă spun ceva (regia Paul Mureșan), Ninel (regia Constantin Popescu), Săracul Arpi (regia Serestely Szilard), Offstage (regia Andrei Huțuleac), Anathema (regia Andreea Borțun), Dreams on Sale (regia Vlad Buzaianu), Când vânatul merge-n Rai (regia Ioana Turcan).

 

 

Tot la Short Film Corner, în afara programului Romanian Short Waves 10 coordonat de Asociația Secvențe, vor mai putea fi văzute câteva scurtmetraje românești: Limba paternă (regia Cristina Juks), Not Guilty (regia Irina Octavia Andronic), Farul (regia Ionuț Gaga), Cu capsa pusă (regia Grigore Babei), Chers amis (regia Valeriu Andriuță), The Little Truth (regia Ștefan Mandachi), Idiotul (regia Alexandru Ranta), Somnul lui Richi (Gligor Stanciu), Nu te supăra, frate (regia Iacob Paștina), Vintage (regia Gavra Ciornei) și Smoching (regia Victor Cioaba). Valeriu Andriuță, regizorul scurtmetrajului Chers Amis, este cunoscut ca actor pentru rolurile sale din filme precum Occident, După dealuri, Bacalaureat, Orizont și Afacerea Est.

 

(w460) trofeul fe

Trofeul Palme d’Or

Cu ocazia celei de-a 70-a ediţii a Festivalului de la Cannes, celebra statuetă va fi decorată cu diamante.

Cele 118 de grame de aur pur care decorează frunza de palmier vor fi presărate cu 167 de diamante, fiecare având 0,694 carate”, au transmis reprezentanţii casei de bijuterii Chopard.

Actualul design pentru trofeul Palme d’Or a fost creat în 1998 de Caroline Scheufele, copreşedinte al casei Chopard, o companie elveţiană care furnizează în fiecare an celebrul trofeu de la Cannes, a cărui valoare este de 20.000 de euro, în schimbul unui parteneriat oficial.

Claudia Cardinale, un afiș aniversar controversat

Posterul aduce un omagiu actriței italiene și activității sale de aproape jumătate de secol.

 

(w460) Claudia Ca

Posterul oficial al festivalului de film de la Cannes din acest an a fost criticat după ce mulți au susținut că fotogragia a fost retușată pentru ca actrița să arate mai slabă.

Actrița, în vârstă de 78 de ani, a declarat pentru Huffington Post: „Imaginea fost retușată pentru a accentua efectul artistic. Această preocupare pentru realism nu își are locul aici și nu văd niciun afront adus corpului feminin. Există multe lucruri mai importante de discutat în lume. E doar cinema „

Sunt nu numai onorată și mândră să port culorile celei de a 70-a ediții, sunt foarte fericită pentru alegerea acestei fotografii. Este imaginea însăși pe care o am despre festival – strălucirea. Acest dans pe un acoperiș din Roma era prin 1959. Nimeni nu-și mai amintește numele fototgrafului, și eu l-am uitat. Dar fotografia mă duce către începuturile mele și către un timp în care nu mi-aș fi închipuit că, într-o zi, voi urca treptele celui mai faimos palat al cinematografului. La mulți ani!

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite