VIDEO Ședința pentru dezbaterea moțiunii simple depuse de USR împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu, suspendată. Ministrul Energiei, oprit de George Simion, care l-a bruscat

7 februarie 2022, 06:43

În cele din urmă, George Simion a plecat de la tribună, iar ședința a fost suspendată.

USR a cerut continuarea dezbaterilor, dar, în semn de protest față de cele întâmplate, grupurile PSD, PNL, UDMR și Grupul minorităților nu s-au mai întors în sală.

Mai mulți lideri de grup cer acum modificarea regulamentului Camerei, pentru ca astfel de gesturi să fie pedepsite mai sever.

În prezent, sancțiunea maximă pe care o poate primi un deputat pentru că face scandal este un avertisment scris.

Înregistrarea ședinței a ajuns și la Parchet, care analizează deschiderea unui dosar penal.

FILMUL EVENIMENTELOR

ACTUALIZARE George Simion a reluat discursul de la tribuna Parlamentului, în cadrul timpului acordat în baza regulamentului, folosind același limbaj.

El a anunțat un miting pe 27 februarie împotriva liberalizării prețurilor la energie.

ACTUALIZARE Ședința a fost reluată.

PNL, PSD, UDMR și Grupul minorităților parlamentare au părăsit sala în semn de protest.

„Avem 5 minute la dispoziție să vorbim despre acest hoț”, a declarat George Simion de la tribună, din nou, înainte de a fi întrerupt de președintele de ședință.

ACTUALIZARE Eu mă bucur că am avut stăpânire de sine și nu am dat curs provocării, a declarat Virgil Popescu după incident.

El și-a exprimat speranța că regulamentul va fi modificat astfel încât asemenea lucruri să nu se mai întâmple.

El a amintit că incidente asemănătoare au mai fost chiar în sesiunea trecută.

În semn de protest, ministrul nu își va mai continua discursul de la tribuna Parlamentului.

„Aici nu e vorba de teamă, e vorba de tras un semnal de alarmă că suntem în Parlamentul României”, a subliniat Virgil Popescu.

„Se uita foarte amenințător, așa, în ochii mei”, a declarat el, răspunzând întrebărilor adresate de jurnaliști.

ACTUALIZARE „Unui hoț trebuie să-i zici în față când este hoț, așa că față de milioanele de români care plătesc facturi duble, triple, nu-mi pare rău”, le-a declarat liderul AUR jurnaliștilor.

Întrebat dacă a fost un gest potrivit să îl agreseze pe ministru, George Simion a răspuns: „Nu a fost, dar nici ce face el de 2 ani ca ministru al Energiei, e a treia moțiune cred că la care asist în care vine și minte ca un hoț ce este„.

ACTUALIZARE În timpul discursului ministrului, George Simion a vociferat din sală.

„Îl rog pe domnul Simion să se ducă la Putin să scadă preţul la gaze”, i-a transmis Virgil Popescu lui Simion.

În replică, Simion a venit la tribună şi l-a bruscat pe Popescu, numindu-l „hoţ”.

Şedinţa a fost întreruptă pentru scurt timp, după care preşedintele de şedinţă, Daniel Suciu, a spus că este fără precedent ca un ministru să fie agresat fizic în timpul discursului din Parlament şi a suspendat şedinţa.

ACTUALIZARE Şedinţa este condusă de vicepreşedintele Camerei Daniel Suciu, care a anunţat că şi-au înregistrat prezenţa 166 deputaţi din totalul de 330.

Textul moţiunii simple este prezentat de deputatul USR Radu-Dinel Miruţă.

Guvernul are 50 de minute de dezbateri şi fiecare deputat are câte 10 secunde, astfel încât PSD are 19 minute, PNL – 13, USR – 9, UDMR – 9, AUR – 5, minorităţile naţionale – 3 şi deputaţii neafiliaţi – 3.

USR a depus marţea trecută moţiunea simplă intitulată „Incompetenţa şi minciuna închid lumina în România. Ministrul ‘săptămâna viitoare’ Virgil Popescu, un pericol pentru securitatea energetică a României”.

Potrivit USR, ministrul Popescu „periclitează” în fiecare zi securitatea energetică a României şi trebuie să plece imediat din această funcţie.

Semnatarii moţiunii susţin că actualul ministru al Energiei a primit „şansa” să reformeze sistemul energetic şi să pună umărul la consolidarea securităţii energetice a României, însă „a continuat acelaşi dezastru şi aceleaşi combinaţii din ultimii 31 de ani”.

„Poate nu ştiaţi, dar domnul Popescu este cel mai longeviv ministru al Energiei. Deci a avut timp să ne arate ce poate şi să facă reforme. Dar să vedem ce a făcut Virgil Popescu la minister în ultimii ani. A continuat acelaşi dezastru şi aceleaşi combinaţii din ultimii 31 de ani: a promovat în funcţii cheie din companiile de stat în energie mulţi incompetenţi cu carnet de partid, a amânat să promoveze legislaţia pentru consumatorii vulnerabili odată cu liberalizarea pieţei, a lăsat pe ‘săptămâna viitoare’ decizii care ne-au crescut dependenţa de gazul rusesc şi ne-au făcut să importăm din ce în ce mai multă energie electrică. Mai mult, acest ministru liberal a preluat cu succes de la Liviu Dragnea un discurs anti-companii private. Doar contra unora, pentru că pe altele le-a promovat până şi în PNRR”, se afirmă în moţiune.

Totodată, USR califică drept „un dezastru” gestionarea crizei facturilor la energie, menţionând că românii au ajuns să plătească sume „uriaşe”, iar oamenii şi economia suferă din cauza unor decizii „proaste” luate de ministrul Virgil Popescu.

„Cel mai mare pericol la adresa securităţii energetice a României vine de la Virgil Popescu. Cifrele şi faptele spun totul despre mandatul său catastrofal în fruntea Ministerului Energiei: gestionarea crizei facturilor la energie este un dezastru; 25% din puterea instalată în capacităţile de producţie de energie electrică din România a fost închisă; importurile de gaze au ajuns la aproape 30% din totalul consumului naţional; legea offshore, care ar fi dat perspectiva începerii investiţiilor în exploatarea gazelor din Marea Neagră, este încă blocată; România a ajuns din exportator net de energie electrică, importator net în perioada 2019 – 2021; noi investiţii în sistemul energetic sunt blocate din cauza întârzierilor şi blocajelor legislative generate tot de Virgil Popescu; peste 10 miliarde de euro din Fondul de Modernizare zac nefolosite din cauza incompetenţei; sinecurile pentru activul de partid în companiile de stat din energie au înflorit mai mult decât oriunde”, mai susţin semnatarii moţiunii simple.

Votul asupra moţiunii se dă miercuri. Adoptarea ei nu duce însă, automat, la demiterea ministrului Energiei. Acest lucru rămâne la latitudinea premierului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite