Victorie istorică. Regele Mihai l-a înfrânt pe Hitler în 23 august 1944

23 august 2017, 20:45

Regele Mihai l-a cunoscut pe Hitler înainte ca România să intre în război. Prima dată l-a însoţit pe Carol al-II-lea la întrevederea pe care a avut-o cu Fuhrerul, a cărei alianţă a refuzat-o. A doua oară, Regele Mihai l-a întâlnit la Berlin, în 1941. Mareşalul Antonescu i-a cerut să-i întâlnească pe Hitler şi pe Mussolini, în interesul ţării.

Regele Mihai: „Am luat masa cu el, cu Hitler, m-a impresionat în sensul periculos. Când am văzut cum o lua razna cu o problemă care ne interesează, avea această impresie pe faţă. Era foarte neplăcut”.

Mareşalul Antonescu a angajat armata română în război alături de nemţi şi după câştigarea Bucovinei şi Basarabiei. Hitler a profitat astfel şi de rezervele de petrol ale României. Ruşii însă erau deja în nord-vestul României, pe care se pregăteau să o ocupe.

Regele Mihai: „Chestiunea principală la care mă rezumam eu era toată populaţia României care nu mai putea să suporte războiul”.

Antonescu şi Hitler îl considerau pe Regele Mihai un copil naiv, dar au primit lovitura de graţie chiar de la Majestatea Sa, în 23 August 1944. Regele i-a propus lui Antonescu să rupă alianţa cu Hitler şi să înceapă tratative de armistiţiu cu Aliaţii: Marea Britanie, SUA şi URSS. Antonescu a refuzat, iar Regele l-a arestat. Au urmat lupte grele cu nemţii care, la scurt timp, au şi pierdut războiul.

Aliaţii l-au acoperit pe Regele Mihai de onoruri, dar au cedat România sovieticilor. Ulterior, comuniştii s-au întrecut să îşi asume meritele pentru evenimentele din 1944.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite