Victorie pentru ONG-uri în lupta cu birocraţia. Formularul de direcţionare a 2% din impozitul pe venit va putea fi depus fără procură notarială. În ultimele săptămâni autorităţile s-au încurcat în proceduri. Unele administraţii fiscale asteptau ca fiecare donator să se prezinte personal la ghişeu, în timp ce altele acceptau ca formularele să fie depuse de reprezentanții organizatiilor.
Mihaela este mama unui băieţel cu autism. Si fiecare formular pentru 2% din impozit pe care-l strânge înseamnă un ban în plus pentru terapia costisitoare a copilului.
Experienţa i-a arătat că oamenii empatizează şi vor să ajute, dar nu sunt dispuşi să se încurce în iţe birocratice.
În ultima perioadă, funcţionarii ANAF au interpretat diferit legea şi le-au pus beţe în roate voluntarilor.
Unii inspectorii aşteptau ca cei care vor să-şi direcţioneze o parte din impozitul pe venit să vină personal cu declaraţia sau să o trimită prin poştă.
Organizaţiile nonguvernamentale au avertizat că asta le-ar putea bloca activitatea.
În ultimul ceas, oficialii au fost de acord ca, pentru moment, lucrurile să rămână neschimbate şi ONG-urile să poată să depună la ANAF formularele pe care le strâng, fără procură notarială.
ANAF îi va notifica însă pe contribuabili că au optat pentru direcţionarea unei părţi din impozitul pe venit.
Statisticile arată că doar 30% dintre românii care realizează venituri din salarii sau din alte surse direcţionează 2% din impozitul pe venit către organizaţiile nonguvernamentale.
25 mai este data limită până la care se poate direcţiona o parte din impozitul pe venit.
ONG-urile ar dori ca, de anul viitor, procentul să crească de la 2 la 3,5%.