Victor Negrescu: România îşi propune ca beneficiile participării la SUERD să devină mai vizibile pentru cetăţeni

România îşi propune ca beneficiile participării ţării noastre la Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD) să devină mai vizibile pentru cetăţeni, a declarat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, conform Agerpres.

02 Noiembrie 2018, 10:27 (actualizat 02 Noiembrie 2018, 10:29) |
Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu

România a preluat, la 1 noiembrie, preşedinţia Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, mandat pe care îl va exercita pentru o perioadă de un an.


Preşedinţia României la Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării se va desfăşura sub genericul "Întărim coeziunea pentru o prosperitate comună în regiunea Dunării", prin intermediul căruia s-a dorit o sinergie cu motto-ul preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene - "Coeziunea, o valoare comună europeană", având în vedere suprapunerea celor două mandate în primul semestru al anului viitor, arată MAE într-un comunicat.

Calendarul preşedinţiei României la Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării conţine peste 50 de reuniuni tematice, iar evenimentul care marchează lansarea oficială a mandatului va avea loc luni, la Palatul Parlamentului, în cadrul Forumului Naţional SUERD.

România îşi propune să promoveze patru tematici prioritare şi direcţii de acţiune pe durata mandatului: îmbunătăţirea conectivităţii şi mobilităţii în regiunea Dunării prin promovarea transporturilor, turismului, digitalizării şi a contactelor între oameni; revigorarea Strategiei Europene pentru Regiunea Dunării prin crearea de sinergii între toţi actorii implicaţi şi Comisia Europeană, precum şi a operaţionalizării Secretariatului Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării; schimburi de experienţă pe ariile prioritare ale macro-strategiei, respectiv dezvoltarea transnaţională a clusterelor prin schimbul de bune practici între entităţile participante la Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării.

"Prin asumarea preşedinţiei Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, România îşi propune relansarea acestui mecanism, astfel încât beneficiile participării ţării noastre la această formă de colaborare regională să devină mai vizibile pentru cetăţeni", a subliniat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.

Ministerul Afacerilor Externe, prin ministrul delegat pentru Afaceri Europene, în calitate de structură naţională de coordonare, a lansat, în context, pagina web dedicată preşedinţiei României la Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (click aici).

Site-ul a fost dezvoltat utilizând în exclusivitate resursele existente în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, cu implicarea ministerelor de linie responsabile pentru coordonarea ariilor prioritare ale Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării.

Noua pagină web, disponibilă într-un format accesibil, pune la dispoziţia celor interesaţi informaţii cu privire la evoluţiile curente existente la nivelul Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, activităţile organizate de România pe durata mandatului pe care ţara noastră îl exercită între 1 noiembrie 2018 şi 31 octombrie 2019, precum şi informaţii relevante cu privire la proiectele implementate şi oportunităţile de finanţare existente, arată MAE.

Lansarea paginii http://suerd.gov.ro/ro/ se înscrie în cadrul demersurilor ministrului delegat pentru Afaceri Europene de a relansa Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, care a mai inclus campanii de informare, întâlniri de lucru şi consultări cu reprezentanţi ai mediului academic şi asociativ, respectiv ai administraţiei publice centrale şi locale privind eficientizarea implementării acestei macro-strategii în România.

"Îmi doresc ca această platformă să fie un pas spre o comunicare mai eficientă şi aşteptăm, în acest sens, sugestii din partea tuturor celor interesaţi de această iniţiativă de succes a ţării noastre la nivel european", a declarat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, potrivit MAE.

Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării este una dintre cele patru strategii macro-regionale ale Uniunii Europene, iniţiată şi promovată cu succes de către România şi Austria şi andosată de Consiliul European în anul 2011. SUERD reprezintă o platformă de cooperare a statelor din bazinul Dunării destinată dezvoltării economice şi sociale a macro-regiunii dunărene şi un cadru de articulare între obiectivele prioritare de dezvoltare naţională şi cele ale Strategiei "Europa 2020" pentru o creştere inteligentă, durabilă şi favorabilă incluziunii, asumată de către statele membre ale Uniunii Europene.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ROMANIA2019EU
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C 5°C
IASI -2°C 3°C
CLUJ -6°C -1°C
CONSTANTA 0°C 2°C
CRAIOVA 1°C 4°C
BRASOV -4°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI