Victor Costache: Persoanele aflate în izolare vor fi monitorizate

10 martie 2020, 16:48

Medicii vor afla de la distanță și în timp real dacă o persoană care este izolată are febră, unul dintre semnele infecției cu noul coronavirus. Dispozitivul se montează direct pe corp și are o autonomie de 5 zile. Persoana primește însă și un acumulator suplimentar pentru ca monitorizarea să poată fi făcută 14 zile consecutiv, cât durează izolarea.

Aparatul monitorizează ritmul cardiac, frecvența respiratorie și mai ales temperatura. Totodată oferă și coordonatele locului în care se află persoana izolată. Dacă aceste coordonate se modifică este anunțată imediat poliția.

Scopul nostru este de a monitoriza rapid toţi pacienţii din Bucureşti care sunt în izolare la domiciliu pentru a preîntâmpina orice posibilă apariţie a infecţiei cu coronavirus. Acest sistem are doi elecrozi care se monteaza, monitorizează în timp real temperatura, monitorizează frecvenţa cardiacă, frecvenţa respiratorie, electrocardiograma şi de asemenea locaţia pacientului. Se face un acord scris nimeni nu este monitorizat cu forţa dar este pentru binele fiecăruia CUT este o monitorizare continuă, de cel mai înalt nivel este acordată gratuit”, a spus ministrul Sănătății Victor Costache.

Soluția pentru monitorizarea bolnavilor cardiaci se aplică în premieră în Europa în contextul epidemiei de coronavirus. 10 milioane de lei a plătit Primăria Sectorului 1 pentru centrul performant de telemedicină pe care acum îl pune la dispoziția Ministerului Sănătății.

În București peste 700 de persoane sunt izolate la domiciliu, jumătate dintre ele urmând să fie monitorizate de la distanță cu acest sistem pe care Ministerul Sănătății vrea să-l extindă în toată țara.

Până acum autoritățile au dat amenzi de zeci de mii de lei și au deschis 19 dosare penale pe numele celor care au părăsit, fără să anunțe, locurile în care ar fi trebuit să stea în izolare 14 zile.

Potrivit bilanțului Grupului de Comunicare Strategică, pe teritoriul României, sunt în carantină instituționalizată 107 persoane pentru care se fac verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 11.505 persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până în prezent, 25 de persoane sunt infectate cu coronavirus în România.

 

Sursa: Mediafax

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite