Victor Ciorbea: Avocatul Poporului nu are nicio competenţă timp de 10 zile. Klaus Iohannis: Am găsit un precedent din 2013

1 februarie 2017, 10:26

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, miercuri, o scurtă întâlnire cu Avocatul Poporului în care i-a prezentat o posibilă soluţie pentru ca acesta să poată sesiza CCR cu privire la Ordonanţa de Urgenţă  privind modificarea Codurilor Penale.

Victor Ciorbea: Textele legale sunt cele pe care le-am menţionat dimineaţă. Vom analiza cu toată seriozitatea aceste argumente care mi-au fost prezentate de  preşedintele Iohannis şi vom lua o decizie în cel mai scurt timp. 

Dacă există decizii ale CCR care fac excepţie de la această prevedere legală, le analizăm şi vedem ce se poate face.

Klaus Iohannis: Am avut o discuţie bună cu Avocatul Poporului, i-am explicat de ce trebuie în opinia mea să sesizeze CCR, în principal pe lipsa de motive de urgenţă dar şi pe probleme de fond.

Ştiu că s-a vehiculat ideea că  Avocatul poporului nu poate să intervină până anumite articole încă nu intră în vigoare. Împreună cu juriştii din Administraţia Prezidenţială am căutat documente şi am găsit. Există un precedent un precedent  din octombrie 2013, când  Avocatul Poporului de atunci a atacat ordonanţa pe insolvenţă pe 9 octombrie deşi ea intra în vigoare pe 25 octombrie. CCR de atunci a decis că este corectă sesizarea, se poate fără niciun fel de problemă şi făcând uz de acest precedent să se atace acestă ordonanţă.

Avocatul Poporului a promis că va analiza cu celeritate situaţia şi speranâa mea este ca până mâine, poate până poimâine va lua decizia corectă să sesizeze CCR.

ACTUALIZARE 12:00 Președintele Klaus Iohannis este în vizită la Avocatul Poporului

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat, miercuri, întrebat ce demers va face privind OUG pe Justiţie adoptată marţi seara, că instituţia pe care o conduce nu are competenţa, potrivit legii de funcţionare, să atace la CCR prevederi din acte normative care nu sunt în vigoare.

Ciorbea a precizat că prevederile articolului 1 din OUG pe Justiţie, adoptată marţi seară de Guvern, intră în vigoare la zece zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

” Conform articolului 32 din legea 47 din 1992, privind organizarea şi funcţionarea CCR, Curtea hotărăşte asupra excepţiilor de neconstituţionalitate ridicate direct de Avocatul Poporului privind neconstituţionalitatea unei legi sau ordonanţe în vigoare. Am primit acum câteva minute MO în care rezulta că articolul 1 din OUG adoptată aseară, care se referă la modificare prevederilor din codul penal va intra în vigoare la 10 zile de la data publicării în MO. Privitor la modificările la Codul Penal noi nu avem nicio competenţă timp de 10 zile, aţi înţeles? Eu declaraţii politice nu fac!”

Întrebat dacă peste 10 zile Avocatul Poporului va face un demers de atacare a acestor prevederi, Victor Ciorbea a spus:  „Noi în timpul asta de 10 zile o vom analiza, dar până la intrarea în vigoare nu am voie să mă pronunţ în niciun fel.”

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri la ședința CSM că se gândește să îi facă o vizită Avocatului Poporului, pentru a-i transmite că se așteaptă de la acesta la o luare de poziție în legătură cu deciziile Guvernului privind modificarea legislației penale.

„Mă gândesc să-i fac o vizită astăzi (n.r. — miercuri). Nu l-am văzut de mult, nu îmi este dor de el, dar cred că trebuie să-i transmit personal că așteptăm cu toții o luare de poziție”, a spus șeful statului, la ședința CSM.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite