Victimele Mineriadei din 13-15 iunie ar putea primi compensații bănești lunare, potrivit unui proiect de lege

24 octombrie 2022, 21:09

La Mineriada din iunie 1990, Ştefan Boran a rămas, împreună cu colegii lui revoluţionari, să apere sediul Asociaţiei 21 Decembrie 1989 din centrul Capitalei. În Tineretul Liber s-a scris însă că la asociaţia lor ar fi maşini de făcut bani şi droguri, aşa că oameni îmbracaţi în mineri au venit peste ei. Lui Ştefan i se spunea Jimi Hendrix, pentru că avea părul mare. A fost prins de mineri şi bătut, apoi predat Miliţiei. A stat arestat trei zile la Măgurele.

Ștefan Boran, victimă a Mineriadei: M-au traversat piața, atunci am luat bătaie. Cred că m-am văzut și într-un filmuleț, umblam foarte cocoșat, să-mi apăr fața. Și toți, și gospodinele dădeau cu gențile … Noroc că n-am nimerit niciun furtun din ăla cu piuliță, să-mi crape țeasta.

Anghel Bedros a fost mai norocos. A fost tras de barbă şi a încasat doar câţiva pumni. Până şi soldaţii care l-au prins s-au speriat de mineri şi l-au lăsat să fugă.

Anghel Bedros, victimă a Mineriadei: La Arhitectură a venit un ARO. Și s-a deschis ușa din spate și au coborât doi bărbați. Acolo erau numai mineri – pe trotuar, pe fântână. Și când s-au dat ăia jos din mașină, și-au luat două furtune în cap, în spate, au căzut lați. Soldații ăștia de la Miliție s-au oprit, au rămas înmărmuriți. Unul din ei: Du-te, domle, unde ai treabă, du-te, pleacă!

Sunt peste 1.000 de persoane care au avut de suferit la Mineriadă. Patru au murit atunci, restul au fost bătuţi şi arestaţi. Dacă aveai barbă, plete sau blugi, erai victimă sigură. CEDO a obligat România să investigheze Dosarul Mineriadei, dar şi să acorde compensaţii victimelor.

Florin Roman, deputat PNL: Este exact modelul care se aplică pentru celelalte categorii – de exemplu, sunt revoluționarii. Practic, e același calcul, aceeași grilă și vorbim de indemnizație pentru toată durata vieții pentru urmașii celor care au fost uciși la Mineriadă, pentru cei care au fost arestați, pentru cei care au fost reținuți, bineînțeles, pe cuantumuri diferite.

Dosarul Mineriadei este acum din nou în anchetă la Parchetul Militar, după ce în decembrie 2020 a fost restituit de instanţă, din cauza unor presupuse vicii de procedură. 13 persoane, în frunte cu fostul preşedinte Ion Iliescu şi fostul premier Petre Roman, erau acuzate de infracțiuni contra umanității, fapte pedepsite cu detenţie pe viață sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite