Se împlinesc 77 de ani de la unul dintre cele mai întunecate episoade din istoria țării noastre. În timpul Holocaustului din România și din teritoriile aflate sub controlul său, au murit între 280.000 și 380.000 de evrei români și ucraineni. Câțiva dintre supraviețuitori au fost decorați azi de șeful statului, iar la monumentul Holocaustului din Capitală a fost inaugurată statuia lui Elie Wiesel.
Liviu Beriş are 91 de ani și este unul dintre supraviețuitorii deportărilor din Transnistria. Avea doar 13 ani când a început calvarul deportărilor și lagărelor de exterminare.
În octombrie 1941, regimul Ion Antonescu declanșa faza finală a distrugerii în masă a evreilor. În iunie 1942, începea şi deportarea romilor în Transnistria. Sute de mii dintre cei deportați au murit prin împușcare, din cauza frigului, a lipsei de hrană sau din cauza bolilor.
La 77 de ani de la unul dintre cele mai întunecate episoade din memoria țării noastre, victimele au fost comemorate de către oficialități la Monumentul Holocaustului.
În Capitală a fost dezvelit şi un monument dedicat marelui scriitor si filosof Elie Wiesel. Născut în România, într-o familie de evrei, Wiesel a fost un supraviețuitor al Holocaustului, distins cu Premiul Nobel pentru Pace.
La Palatul Cotroceni, mai mulţi supravieţuitori ai Holocaustului au fost decoraţi de preşedintela Klaus Iohannis.
Potriviti Institutului "Elie Wiesel", numărul evreilor români şi al evreilor din teritoriile aflate sub administraţie românească ucişi în timpul Holocaustului nu a putut fi stabilit cu precizie absolută. O comisie internaţională a stabilit că, în acea perioadă neagră, au murit sau au fost ucişi între 280 000 şi 380 000 de evrei români şi ucraineni.