Vicepreşedintele Indiei, în vizită oficială la București. Venkaiah M. Naidu s-a întâlnit cu președintele Iohannis, premierul Dăncilă și cu șefii celor două Camere

Vicepreşedintele Indiei, Venkaiah M. Naidu, se află în vizită oficială în România. Vizita înaltului demnitar indian are loc la invitaţia preşedintelui Senatului. Oaspetele indian a semnat împreună cu Călin Popescu Tăriceanu un memorandum în domeniul petrolului şi gazelor între universităţi din cele două ţări. Este vizat și domeniul turismului. Venkaiah M. Naidu a fost primit de președintele Klaus Iohannis și de premierul Viorica Dăncilă.

19 Septembrie 2018, 07:44 (actualizat 19 Septembrie 2018, 17:46) Știrile TVR |
Declarații Viorica Dăncilă
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

ACTUALIZARE Vicepresedintele Republicii India s-a întâlnit la Palatul Victoria cu premierul Viorica Dancila. Cei doi au semnat un Memorandum de Înţelegere între Guvernele României şi Republicii India, de cooperare în domeniul turismului.

ACTUALIZARE Preşedintele Klaus Iohannis a arătat, miercuri, în cadrul unei declaraţii de presă comune, susţinute la Palatul Cotroceni, alături de vicepreşedintele Republicii India, Venkaiah M. Naidu, că în perioada în care va deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene România va explora acele căi de acţiune care pot aduce şi mai aproape India şi Uniunea Europeană.

"Am abordat şi colaborarea tot mai aprofundată dintre Uniunea Europeană şi India, parteneri cu convergenţe sporite de vederi pe teme de actualitate de pe agenda globală, inclusiv, sigur, pentru România. Inclusiv din poziţia de preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene, pe care România o va exercita în primul semestru al anului viitor, vom căuta să explorăm acele căi de acţiune care pot aduce şi mai aproape India şi UE", a declarat preşedintele.

Klaus Iohannis a remarcat că Venkaiah M. Naidu este însoţit de o delegaţie consistentă de oameni de afaceri şi a menţionat că în cadrul discuţiilor purtate a încurajat stimularea relaţiilor economice şi a investiţiilor indiene în România.

"Am convenit totodată că este util să fie acordată o atenţie prioritară dezvoltării, colaborării în domeniile, culturii, educaţiei şi turismului, domenii care au demonstrat de-a lungul istoriei relaţiilor tradiţionale dintre România şi India că sunt veritabile punţi ale prieteniei", a spus el.

Preşedintele a menţionat că în timpul convorbirilor a fost analizată situaţia de securitate din regiunile în care să găsesc cele două ţări, cu accent pe evoluţiile din regiunea Mării Negre, respectiv din vecinătate extinsă a Indiei.

"Această agendă ne-a condus în mod natural spre un schimb de vederi pe problematici cu relevanţă pentru Organizaţia Naţiunilor Unite, pentru agenda şi arhitectura sa instituţională pe viitor, cu atât mai mult cu cât în curând, mai exact săptămâna viitoare, lideri din întreaga lume se vor reuni la sediul ONU de la New York pentru adunarea generală anuală", a precizat Klaus Iohannis.

Preşedintele a adăugat că apreciază în mod deosebit faptul că România şi India împărtăşesc "nu doar viziuni similare, ci şi obiective şi angajamente comune". El a subliniat că vizita lui Venkaiah M. Naidu are loc în anul în care ţara noastră aniversează 70 stabilirea relaţiilor diplomatice cu India, respectiv cinci ani de la stabilirea parteneriatului extins dintre cele două ţări.

"Relaţiile noastre de prietenie, colaborare şi înţelegere au tradiţie foarte bună şi sunt susţinute de afinităţi culturale şi spirituale care au marcat generaţii întregi de tineri şi intelectuali. Sunt convins că discuţiile pe care le-am avut azi vor contribui într-un mod real, concret la dezvoltarea acestor legături, pe mai departe", a declarat preşedintele.

ACTUALIZARE Vicepreşedintele Republicii India, Venkaiah M. Naidu, a fost întâmpinat miercuri, în holul de onoare al Palatului Cotroceni, de către preşedintele Klaus Iohannis.

Întâlnirea celor doi oficiali este urmată de convorbiri tete-a-tete, de convorbiri oficiale, precum şi de o declaraţie de presă comună.

Vicepreşedintele Republicii India, Venkaiah M. Naidu, aflat în vizită în România în perioada 18-20 septembrie, a avut în cursul dimineţii de miercuri întâlniri cu preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, şi cel al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

--------------------------------

ACTUALIZARE Oaspetele indian a semnat împreună cu Călin Popescu Tăriceanu un memorandum în domeniul petrol şi gaze între universităţi din cele două ţări. Este vorba despre Memorandumul de Înţelegere între Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti şi Universitatea de Petrol Pandit Deendayal din Gandhinagar, capitala statului Gujarat.

 

(w460) Vicepreșe

În această dimineaţă, înaltul oaspete are programate întâlniri cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu şi preşedintele României, Klaus Iohannis.

După amiază, se va întâlni cu premierul Viorica Dăncilă şi va semna un Memorandum de Înțelegere între Guvernul României și Guvernul Republicii India de cooperare în turism.

Televiziunea Română va transmite în direct aspecte de la desfăşurarea vizitei vicepreşedintelui indian.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C -1°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -3°C -1°C
CONSTANTA -1°C -1°C
CRAIOVA 0°C 0°C
BRASOV -6°C -4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI