Vicepreşedinta americană Kamala Harris începe un turneu în Africa, continent considerat de SUA „viitorul lumii”

Kamala Harris
Kamala Harris
24 martie 2023, 13:21

Deplasarea Kamalei Harris în Ghana, Tanzania şi Zambia este cea mai recentă iniţiativă lansată pentru consolidarea legăturilor dintre SUA şi continent, în mare parte ignorat în timpul fostului preşedinte republican Donald Trump şi mult timp considerat de Washington mai degrabă o regiune cu probleme, decât un teritoriu de oportunităţi.

„Vrem (să eliminăm) ideile preconcepute şi deseori depăşite despre ceea ce înseamnă să trăieşti, să lucrezi şi să investeşti în Africa”, le-a spus jurnaliştilor un înalt responsabil american sub acoperirea anonimatului.

Kamala Harris „este convinsă că inovaţia şi ideile africane vor modela viitorul lumii”, a adăugat el.

Vizita se înscrie de asemenea în strategia Washingtonului de a limita prezenţa tot mai mare a Beijingului şi Moscovei pe acest continent bogat în resurse şi de a transmite un mesaj pozitiv din partea SUA, potrivit oficialilor americani.

„Nu e niciun (mister) că suntem angajaţi într-o competiţie cu China, foarte clar, pentru a concura China pe termen lung”, a declarat un înalt responsabil american.

Invocând „adevărate îngrijorări” în legătură cu împrumuturile chineze care îi permit Beijingului să îşi intensifice controlul asupra economiilor fragile de pe continent, oficialul a subliniat că Washingtonul nu încearcă să reproducă metodele Chinei.

„Relaţia noastră cu Africa nu poate şi nu trebuie să fie definită prin concurenţa cu China”, a spus el, menţionând un „program pozitiv în Africa”, bazat pe transparenţă şi parteneriate public-privat.

Turneul vicepreşedintei americane, care urmează să aterizeze duminică în Ghana pentru prima etapă a vizitei sale, survine după alte deplasări în Africa ale unor membri ai administraţiei preşedintelui Joe Biden, precum şi a Primei Doamne a SUA, Jill Biden.

Această deplasare, care va presupune o oprire în Tanzania miercuri şi o alta în Zambia vineri, are o dimensiune specială. Kamala Harris este prima persoană de culoare şi prima femeie devenită vicepreşedinte al SUA. Ea s-a deplasat în Zambia când era copil, deoarece bunica sa maternă, originară din India, lucra acolo.

Vizita îi va permite de asemenea să îşi consolideze abilităţile de politică externă, înaintea unei potenţiale noi candidaturi a lui Biden la alegerile prezidenţiale din 2024, cu Kamala Harris alături de el.

 

 

sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite