Vicepremierul Kelemen Hunor, la TVR Info, despre clienții Euroins: Sigur că Fondul de Garantare după City s-a golit, trebuie să vezi de unde pui banii acolo

Vicepremierul Kelemen Hunor
Vicepremierul Kelemen Hunor
21 martie 2023, 21:04

Vicepremierul Kelemen Hunor: ASF a fost creat în 2012 pe modelul britanic. Britanicii, după ce și-au dat seama că nu au reușit prin ASF-ul lor să spună ce se va întâmpla pe piață, au desființat-o, după ce o bancă importantă a intrat acolo în faliment. Nu se pune problema la noi să desființăm ASF-ul, dar trebuie văzute și atribuțiile ASF-ului, și procedurile. Fiindcă, într-adevăr, ei anul trecut, după ce au făcut controale, împreună cu Comisia Europeană, au cerut creșterea capitalului și cei de la Euroins au făcut acest lucru. Au văzut că au ascuns dosare, au ascuns informații, au dat amenzi pentru asta, au făcut și sesizare penală, cam 60 de mii de dosare erau rătăcite și în sistemul informatic era dezordine.

Kelemen Hunor propune revizuirea procedurilor, astfel încât populația să nu mai aibă de suferit.

Vicepremierul Kelemen Hunor: Business-ul de la Euroins nu era un business și un mangement corect. Dacă mergi tu doar pe asigurare auto și 80-90 la sută din business-ul tău e aici dai faliment. Mai ales dacă mergi cu un preț. Era clar că dacă ei au coborât foarte mult prețurile și nu au asigurare de viață, nu au asigurare pentru imobiliare, de sănătate, samd, cum au celelalte firme de asigurări, undeva se va întâmpla o problemă. Procedurile trebuie un pic revizuite. Trebuie văzut să nu ajungi în această situație de a bulversa piața. Acum ce se va întâmpla? Bineînțeles că Fondul de Garantare va plăti, dar va plăti încet. Sigur că Fondul de Garantare după City s-a golit, trebuie să vezi de unde pui banii acolo. Nu se pune problema să luăm de la bugetul de stat, dar se poate garanta un împrumut bancar, ceea ce intră pe deficit. E o altă discuție. Și aici sunt sceptic, dacă trebuie să acceptăm pentru unii care nu au fost corecți cu cetățenii de la care au luat banii. Poate că trebuie să se meargă pe o variantă mai bine conturată, dar o limitare a prețurilor trebuie să facem. Să pregătim și așa ceva, a declarat și ministrul de Finanțe. Probabil că, într-o săptămână, 10 zile va fi gata, care nu va pune doar un plafon, la nivelul anului 2022, va mai reglementa câteva aspecte, care au adus cheltuieli.

Vicepremierul a vorbit și despre o eventuală creare a unei companii de asigurări de stat.

Vicepremierul Kelemen Hunor: Nu cred că trebuie să intre pe piață. Ar fi loc și pentru o companie de stat, dar nu să acoperi toată piața. O altă problemă în România. Cam 8 firme de asigurări – acum avem 7. În alte state, cu o piață similară, sunt 20-25-27 de firme. Deci noi cu 8 firme nu rezolvăm problema, trebuie să atragem și alte firme. Și dacă apare o firmă de stat e OK. Dar tot pe piața concurențială va fi.

Săptămâna aceasta, Autoritatea de Supraveghere Financiară a lăsat Euroins, cel mai mare jucător din domeniul poliţelor auto obligatorii, fără autorizaţie. Decizia va fi urmată de proceduri de durată, care ar putea afecta peste două milioane şi jumătate de şoferi. Grupul care deţine Euroins a contestat în termen duri acţiunile ASF, pe care le consideră abuzive şi ilegale.

Imediat după ce ASF a făcut publică decizia, Guvernul a anunțat că va susține toate măsurile necesare pentru a proteja interesele asiguraților.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite