Vicepreședintele SUA, Mike Pence, a plecat de la un meci de fotbal american după ce jucătorii au îngenuncheat în timpul imnului

9 octombrie 2017, 14:09

Imaginile postate pe reţelele de socializare îi arată pe jucătorii de fotbal cum îngenunchează în timpul imnului, iar pe vicepreşedintele Pence şi soţia sa cum stau în picioare, cu mâna pe inimă. Imediat după această scenă, oficialul a plecat din tribune împreună cu familia. Şi a postat apoi pe Twitter la scurt timp.

Mike Pence a mai scris că nici el, nici preşedintele Trump nu vor onora un eveniment care jigneşte militarii, steagul sau imnul. Unul dintre jucători a explicat că gestul său nu jigneşte în niciun fel valorile naţionale.

Pentru restul lumii, întreaga poveste poate părea fără sens. Îngenuncherea este o formă de respect, pentru mulţi supremă, şi atunci de unde iritarea Casei Albe şi a multor conservatori? În Statele Unite, uzanţele sunt reglementate clar de codul Drapelului. Potrivit acestuia, la intonarea imnului, americanii trebuie să stea în picioare, cu faţa către steag, cu mâna dreaptă pe inimă. Dar nu există nicio pedeapsă pentru încălcarea acestor reguli.

Fotbaliştii din NFL spun că îngenunchează în timpul intonării imnului pe de-o parte în numele libertăţii de exprimare, pe de altă parte ca să atragă atenţia asupra rasismului şi exceselor poliţiei din ultima perioadă. Întreaga chestiune este însă masiv politizată. Chiar preşedintele Trump a consacrat-o, acuzându-i pe cei câţiva jucători care îngenuncheau că nu-şi iubesc ţara şi creând astfel controversa. Între timp a devenit un fenomen răspândit printre sportivi, folosit şi de adversarii preşedintelui.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite