Vicepreședintele ANRE: În această săptămână am demarat o acțiune de control la toți cei șase mari furnizori de energie

18 octombrie 2022, 16:06

Vicepreședintele ANRE a vorbit despre întârzierea facturilor la energie și a anunțat că la începutul acestei săptămâni instituția „a demarat o acțiune de control la toți furnizorii mari, la cei șase mari”.

„Pot să vă dau companiile la care, în acest moment, desfășurăm activitățile de control: cele două de companii de furnizare ale ENEL, CEZ Vânzare, E.ON România, Electrica Furnizare și Hidroelectrica. Suntem în control la ei. Aceste șase companii au peste 90 la sută din clienții casnici din România. Suntem la toți într-o acțiune de control și, în momentul în care vom finaliza, vom și publica rezultatele”, a declarat Zoltan Nagy.

Vicepreședintele ANRE a mai spus că în acest an instituția a primit peste 32 de mii de reclamații privind furnizarea de energie electrică și gaze naturale și, în urma controalelor, au fost date în total amenzi de peste 4,7 milioane de lei furnizorilor pentru nereguli.

„La furnizori, în cursul acestui an am avut, în funcție de sesizările care au venit la noi, destul de multe acțiuni de control, verificări, chiar amenzi. Au venit la ANRE peste 32 de mii de reclamații, de petiții. Ca să aveți un termen de comparație, anul trecut am avut 23 de mii, în urmă cu 2 ani, puțin peste zece mii. Deci, numărul crește, categoric, și încă n-am ajuns la finalul anului. Din cele 32 de mii de sesizări, peste 10 mii au fost pe furnizare de energie electrică. Multe dintre aceste petiții, odată ce am intrat noi și am început să verificăm, s-au rezolvat fără să se finalizeze cu acțiuni de control sau cu amenzi. Totuși, în cursul acestui an, doar pe energie electrică am aplicat amenzi în valoare de peste 2 milioane de lei, pentru diverse nereguli. Neregulile sunt, în primul rând, de facturare, în respectarea termenilor de emitere a facturilor, netransmiterea contractelor l timp sau netransmiterea notificărilor. Iar pe partea de gaze naturale, tot pe furnizare, suma se ridică undeva a 2,7 milioane de lei”, a explicat Zoltan Nagy.

 

 

Criza energiei rămâne o preocupare majoră, pe măsură ce se apropie iarna. Premierul și liderii coaliției de guvernare i-au chemat luni la discuții pe reprezentanții producătorilor și distribuitorilor de energie din România. Scopul: găsirea unor soluții pentru prețuri accesibile consumatorilor în perioada care vine. La discuții au participat și președintele și vicepreședintele ANRE. A fost analizat modul în care ar putea evolua piața energetică în perioada următoare, în contextul războiului din Ucraina.

Prețurile la curent și gaze sunt plafonate până în martie 2023, iar social democrații au depus un amendament astfel încât aceste prețuri să fie plafonate la nivelul anului curent și nu la nivelul anului trecut, așa cum se discutase inițial.

CITEȘTE ȘI: Întâlnire la Palatul Victoria între premier și reprezentanții producătorilor și distribuitorilor de energie, pe tema facturilor

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite