Viaţa orfanilor, o permanentă încercare

Unde se duc orfanii atunci când ies din grija statului? Unii reuşesc să aibă o viaţă normală, alții cad pradă sărăciei şi abuzurilor. Despre mulţi statul ajunge să nu mai ştie nimic. 65% dintre copiii care ies din sistem nu au un loc de muncă. Şi nici perspectivă, pentru că un sfert dintre ei termină doar 8 clase. Sunt date care apar în primul studiu național despre situația tinerilor care au părăsit sistemul de protecție din România.

16 Iulie 2020, 19:46 (actualizat 19 Iulie 2020, 20:43) |
Viața orfanilor, o permanentă încercare
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Andreas este astăzi asistent social și se luptă pentru drepturile orfanilor. Nu și-a cunoscut niciodată părinții, iar dacă i-ar întâlni le-ar spune că are o viață bună și demnă.

Lucian este și el unul dintre copiii nimănui care a reușit prin muncă și prin ambiție.

Sunt două exemple de succes, dar mii de orfani se confruntă cu multe probleme atunci când pleacă din sistemul de protecție: nu știu să se descurce singuri, nu au o educație potrivită, nu au o locuință decentă și sunt expuși riscurilor.

Anual, în jur de 3.300 de tineri ies din grija statului.

Cei mai mulți dintre ei au 18-19 ani și trebuie să țină deja piept greutăților.

Un sfert dintre ei au doar opt clase, așa că foarte greu își găsesc un loc de muncă. Jumătate dintre tinerele din sistemul de protecție, care au copii au născut înainte de 20 de ani. În unele cazuri și copiii lor au ajuns tot în grija statului.

România are astăzi în jur de 50.000 de copii în centre de tip vechi sau în case de tip familial. Numai trei mii au fost declarați adoptabili.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 9°C
IASI 1°C 5°C
CLUJ 0°C 3°C
CONSTANTA 5°C 5°C
CRAIOVA 6°C 9°C
BRASOV 0°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI