Viața pusă în așteptare. Acordul prezumat pentru donarea de organe, un subiect delicat

25 noiembrie 2022, 18:27

Mi-aş dori să pot să beau cât mai multă apă, fără să am nicio limită. Cel mai greu moment sunt zilele în care venim de la dializă. Eşti sleit de puteri.

De 28 de ani, Silvia face dializă de trei ori pe săptămână câte patru ore. A început la 9 ani, din cauza unei malformaţii care i-a cauzat insuficienţa renală cronică.

Silvia Șerban, pacientă cu insuficienţă renală cronică, 37 de ani: Dializa erodează organismul. Dializa nu ţine la infinit. Puţini sunt trecuţi de 20 de ani de dializă, chiar şi 15 ani sunt puţini. Un transplant e mai greu de făcut.

Aproape 3.400 de români aşteaptă un transplant de rinichi. Aproape 400 s-au stins.

În pandemie, numărul donatorilor în moarte cerebrală s-a prăbuşit. Au fost doar 47, tot anul trecut. De la începutul acestui an, 80 de familii au acceptat donarea.

Pe lista de aşteptare sunt însă peste patru mii de bolnavi. Aşa că reprezentanţii lor cer din nou acordul prezumat, pentru ca medicii să facă mai uşor prelevarea de la cei declaraţi în moarte cerebrală.

Gheorghe Tache, preşedinte, Asociaţia Transplantaţilor din România: Dacă este prevăzut acordul prezumat, atunci când nu mai au de la cine să ia acordul informat, se pot preleva organele, pe când aşa trebuie să cauţi să obţii acordul scris al rudelor până la gradul IV. Totul este să se respecte ghidurile în ceea ce priveşte declararea morţii cerebrale şi toate etapele.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Este o chestiune delicată. Această parte legată de îmbunătăţirea programului naţional de transplant trebuie discutată inclusiv în Parlamentul României. Există întotdeauna opinii pro şi contra.

Pacienţii mai cer ca procedurile de transplant să fie decontate şi în centrele private la fel ca la stat, iar diferenţa de costuri să fie suportată de beneficiari.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Asta nu cred că e o problemă, atât timp cât există donatori.

O altă solicitare este ca în registrul national al dontorilor să poată fi înscrişi şi cei care vor să-şi doneze încă din timpul vietii un rinichi sau o parte din ficat.

Gheorghe Tache, preşedinte, Asociaţia Transplantaţilor din România: Eu m-am înscris în registrul naţional al donatorilor. Dacă nu-ţi pot fi prelevate organele solide, măcar un ţesut, un os, piele pot fi prelevate şi să beneficieze şi o altă persoană care are nevoie. Noi înţelegem cel mai bine ce înseamnă să fii generos.

Anul acesta, în România s-au realizat 280 de transplanturi, 57 de la donatori în viaţă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite