TELEJURNAL REGIONAL

Viața la țară fără medic de familie

Cu vârste înaintate și probleme de sănătate tot mai multe, vrâncenii din zona de munte nu au la cine apela pentru asitență medicală. 13 comune din județ nu au medic de familie și numărul lor este în creștere. Sătenii, care se confruntă cu probleme de sănătate, fie sună la salvare, fie pleacă la zeci de kilometri distanță, spre cel mai apropiat spital.

15 Martie 2021, 12:19 |
Viata la tara fara medic de familie
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Sate întregi fără medici de familie, bătrâni care merg zeci de kilometri până la primul cabinet, copii care nu au văzut în școala lor niciodată un doctor. Este imaginea care se conturează în localitățile unde nu există medic de familie și din păcate numărul lor crește de la an la an.

În județul Vrancea există în acest moment nu mai puțin de 13 comune care au cabinete medicale sau dispensare fără medici sau în care vine un medic o dată sau de cel mult două ori pe săptămână.

Și nu doar tinerii absolvenți de medicină aleg să plece în străinătate ci și medicii experimentați.

Din comună Obrejița au plecat în afară, în ultimii ani, doi medici.

Acum comuna nu are un medic de familie care să fie permanent în sat și nici nu vrea nimeni să profeseze aici. O familie de medici din Tâmboiești, încearcă să suplinească această nevoie, dar nu e suficient.

Recent s-a ivit oportunitatea angajării unui asistent medical comunitar.

Pentru că nu au un medic permanent, mulți localnici își neglijează sănătatea. Nu merg la dispensar cu anii, iar atunci când au o problemă pleacă la spital la Râmnicu Sărat sau la Focșani ori sună la salvare.

La fel se întâmplă în alte 12 comune din județ care nu au medic de familie. De multe ori însă, oamenii sunt nevoiți să parcurgă kilometri buni pentru o consultație sau o rețetă.

Cele mai multe comune care nu au medici de familie se regăsesc în zona de munte a județului, la zeci de kilometri distanță de Focșani.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN TELEJURNAL REGIONAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 18°C
IASI 22°C 18°C
CLUJ 16°C 14°C
CONSTANTA 20°C 17°C
CRAIOVA 21°C 17°C
BRASOV 18°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI