Viața în focar după ridicarea carantinei. Muncipiul Suceava și zonele limitrofe au ieșit din carantină, dar pericolul nu a trecut

14 mai 2020, 14:25

De astăzi, oamenii se pot duce în piețe, la cumpărături, pot călători cu autobuzul sau trenul, cu declarație pe proprie răspundere și cu mască. Pericolul, însă, nu a trecut. Suceava rămâne, în continuare, județul cu cel mai mare număr de îmbolnăviri din țară, 3.370, iar numărul cazurilor noi tot crește, ieri s-a triplat față de marți, de la 11 la 34 de cazuri. Peste 170 de persoanele confirmate cu COVID-19 din județ au murit, până acum.

Sucevenii pot ieși din localitate, cel puțin astăzi, cu declarație, dar trebuie să respecte normele de igienă și de distanțare socială. Au fost scoase pe traseu toate autobuzele din oraș. Dar pasagerii trebuie să respecte distanța. Iar intrarea se face doar pe la ușa șoferului.

A fost reluată circulația trenurilor și au fost deschise piețele agroalimentare.

Până acum, Suceava a fost considerată polul infectării cu noul coronavirus în țară. De la începutul epidemiei în România, Suceava a devenit un adevărat câmp de luptă, după luarea unor decizii greșite în managementul resurselor la Spitalul de Urgență, ceea ce a făcut posibilă propagarea cu repeziciune a virusului în rândul populației. Spitalul Județean a fost preluat de militari, care au instituit măsuri stricte și circuite separate, într-un efort fără precedent.

Carantina a durat 44 de zile, timp în care a fost restricționat accesul din și către Suceava și între cele opt comune limitrofe a tuturor persoanelor și vehiculelor fără un motiv întemeiat.

Din 30 martie, oamenii nu au putut ieși din case decât pentru urgențe și cumpărături de strictă necesitate. Măsura a fost luată după o explozie a numărului de cazuri de COVID-19.

Au urmat 6 săptămâni grele pentru 160 de mii de locuitori. Focarul de coronavirus din județ a avut epicentrul chiar în municipiul Suceava, pornind, cel mai probabil, de la Spitalul Județean. La sfârșitul lui martie înregistra aproape 600 de cazuri, peste un sfert din totalul pe țară.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite