Viața căpșunarilor din Spania. 327 de mii de români muncesc legal în această țară, dintre care 65 de mii în agricultură

24 mai 2017, 21:03

Datorită plantațiilor de căpșuni din Huelva, orașe precum Lepe, Moguer sau Palos de la Frontera au devenit casa multor români care vin anual la strânsul recoltei. Au învățat să conviețuiască împreună cu spaniolii și cu celelalte comunități de străini.

Carmen Orta Correa – director Dep. Turism Huelva: „Când ajungi în aceste oraşe, mergi pe stradă şi vezi oameni cu pielea albă, blonzi, cu ochi albaştri, un fapt care nu este comun în sudul Spaniei. „

Dintre cei 14 mii de compatrioți care trăiesc în provincia Huelva, majoritatea câștigă bani frumoși din munca în agricultură.

Simona Glăvan este din județul Gorj și vine la cules de căpșuni de 10 ani. Așa a reușit să-și ajute copiii în timpul facultății.

Simona Glăvan: „E o muncă dură, dar ne-am obișnuit. Suntem plătiti mai bine. Pentru asta venim, cât câștigăm în Romania se știe. În maxim un an aici câștigăm în 3 luni”.

Simona se gândește la întoarcerea acasă, dar alți români au decis să se stabilească la Huelva, unde au legat prietenii adevărate cu spaniolii cu care lucrează.

Francisco are 30 de români angajați la firma sa.

Francisco Infante – angajator:  „Sunt oameni speciali, calzi, care vin cu adevărat la muncă şi eu am  câţiva foarte apropiaţi pe care-i consider din familie, pentru că şi eu sunt tânăr şi ne ştim de mulţi ani.”

Munca la cules în Huelva este plătită cu 38 de euro pentru 6 ore și jumătate pe zi. Angajatorii spaniolii sunt mulțumiți de români și mulți îi aleg cu precădere atunci când vine momentul recoltei.

Carmen Orta Correa – director Dep. Turism Huelva: „După atâţia ani, unii sunt acum şefi de echipă şi patronii din Huelva au încredere în ei pentru această responsabilitate.”

327 de mii de români muncesc legal în Spania, iar 65 de mii dintre aceștia sunt angajați în agricultură.

Românii care trăiesc  în Huelva și-au câștigat respectul spaniolilor, pentru că sunt foarte serioși și harnici, iar munca lor contribuie la bunăstarea unei regiuni unde mulți au decis să rămână definitiv.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite