Vestigiile dacice din Munţii Orăştiei sunt ţinta braconierilor arheologici

16 martie 2017, 21:56

Aceasta este soarta multor vestigii antice şi medievale de la noi. Lăsate în voia sorţii şi a intemperiilor, se degradează de la o zi la alta. Singura păzită este Sarmizegetusa Regia, administrată de Consiliul Judeţean Hunedoara. Pentru restul cetăţilor dacice din Munţii Orăşiei, nimeni nu-şi asumă responsabilitatea.

Ministerul Culturii spune că paza acestor zone cade în sarcina Ministerului de Interne şi a Jandarmeriei.

În lipsa pazei, braconajul arheologic înfloreşte. 15 persoane au fost audiate şi 11 locuinţe percheziţionate într-un dosar în care sunt suspecţi inclusiv poliţişti. Aceştia ar fi permis folosirea de detectoare de metal în zone cu patrimoniu arheologic, chiar în incinta cetăţii Sarmizegetusa Regia.

Printre suspecţi – şeful de post din comuna Orăştioara de Sus. Poliţistul a fost cercetat în septembrie anul trecut de Agenţia Naţională de Integritate, pentru o diferenţă nejustificată de aproape 300 de mii de lei între averea şi veniturile lui. Localnicii se feresc să vorbească despre căutătorii de aur.

Acesta nu este primul caz de braconaj arheologic la Sarmizegetusa Regia. Anul trecut, patru vânători de comori au fost condamnaţi la închisoare după ce, în perioada 1998-2009, au desfășurat căutări neautorizate în situl arheologic, au sustras şi vândut pe piața neagră a antichităților mai multe piese de tezaur.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite