"Vestele galbene" protestează și la Bruxelles față de creșterea taxelor pe carburanți

Violențe pe străzile capitalei belgiene. Câteva sute de manifestanți au încercat să se îndrepte spre sediul Comisiei Europene, dar au fost opriți de poliție.

30 Noiembrie 2018, 15:56 (actualizat 30 Noiembrie 2018, 22:26) |
$article.media.images[0].description
Protestul "

Tineri anarhiști au răsturnat un microbuz al forțelor de ordine și au incendiat un al doilea. Apoi au aruncat pietre și sticle asupra scutierilor, care au ripostat cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă.

60 de protestatari au fost arestați pentru tulburarea ordinii publice.

Demonstrația a perturbat transportul în Bruxelles după ce protestatarii au blocat mai multe străzi.

Îmbrăcați în celebrele veste galbene, manifestanții acuză impozitele mari și costul ridicat al vieții. Ei s-au alăturat astfel mișcărilor de protest începute în Franța în urmă cu două săptămâni.

_________________________________

ACTUALIZARE Circa o sută de "veste galbene" manifestau vineri aproape de orele prânzului la Bruxelles, prima adunare de acest fel desfăşurată în Belgia în cadrul mişcării de protest începute în Franţa cu două săptămâni în urmă. Circa 30 de persoane au fost deja arestate pe căile de acces către locul manifestaţiei, mai ales pentru "port ilegal de armă", informează purtătoarea de cuvânt a poliţiei din Bruxelles, potrivit Agerpres.

Manifestaţia se desfăşoară în intersecţia Arts-Loi, nu departe de instituţiile europene şi de sediul guvernului belgian. Această intersecţie este un loc ales cu predilecţie pentru organizarea de manifestaţii, datorită vizibilităţii pe care o oferă, fiind un punct nevralgic pentru traficul rutier în Bruxelles.

Lansată cu două săptămâni în urmă în Franţa - iniţial ca un protest paşnic împotriva creşterii taxelor pe carburanţi, dar care s-a transformat apoi în manifestaţii, uneori violente, împotriva guvernului francez şi preşedintelui Emmanuel Macron - această mişcare s-a extins în regiunea Valonia, sudul francofon al Belgiei, unde ''vestele galbene'' au avut mai multe ciocniri cu huligani şi poliţia a efectuat arestări.

Protestul de vineri este însă primul de acest fel desfăşurat la Bruxelles şi nu are niciun organizator declarat, deşi manifestaţia a fost convocată pe reţelele de socializare.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 12°C 16°C
IASI -1°C 7°C
CLUJ 10°C 10°C
CONSTANTA 16°C 17°C
CRAIOVA 10°C 14°C
BRASOV 12°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI