Verificări la spitalul Sf. Maria din Capitală, după scandalul transplantului pulmonar. Ministrul Sănătăţii: Va prima siguranţa pacienţilor

22 martie 2017, 12:02

La ministerul Sănătăţii a avut loc o întâlnire între ministrul Sănătăţii şi primarul general al Capitalei, Gabriela Firea. Aceasta i-a cerut şefului de la Sănătate să trimită un control la Spitalul „Sfânta Maria”.

Ministerul a decis  să trimită acolo inspectorii de la Agenţia Naţională de Transplant. Aceştia verifică ce dotări are Centrul şi dacă sunt condiţii pentru realizarea unor transplante.

„Nu este vorba despre un control, este vorba despre o evaluare a Agenţiei Naţionale de Transplant”, a preczat ministrul Florian Bodog, după şedinţa de guvern.

Anterior, ministrul Sănătăţii a declarat că va lua o decizie pe baza raportului care va fi elaborat în urma verificărilor.

„Nu suntem numai noi afectaţi de decizia de la Viena, ci este şi Slovenia, care are aceeaşi problemă cu noi pentru că ei au redus foarte mult capacitatea de înregistrare şi capacitatea tehnică – practic spaţiul pe care fac transplant pulmonar. Deci nu e doar România în această situaţie. Am avut o întâlnire cu preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor care care mi-a cerut ca orice discuţie o iau să o discut şi cu dânşii. Va prima siguranţa pacienţilor în orice decizie pe care o voi lua”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Florian Bodog a mai declarat că acreditarea de la Spitalul Sf Maria s-a dat în urmă cu un an, iar în această perioadă nu s-a făcut niciun transplant acolo. „Eu, ca ministru, am dispus să se facă o verificare a condiţiilor la momentul actual, la solicitarea administraţiei spitalelor şi la solicitarea Primăriei”, a explicat şeful de la Sănătate.

„Eu, ca ministru, nu voi lua niciodată o decizie care să pună în pericol securitatea  pacientului”, a mai spus Bodog.

Clinica AKH din Viena a anunţat oficial că nu mai are loc şi pentru pacienţii de la noi din ţară. Ministrul Sănătăţii acuză spitalul din Viena că a reziliat unilateral contractul, fără să aibă acest drept. Iar în acest fel ar fi încălcat legea.

Prof. dr. Radu Deac, directorul executiv al Agenţiei Naţionale a Transplantului, a explicat pentru TVR că decizia austriecilor nu a fost una doar pentru români, ci clinica a restrâns transplanturile eliminându-i pe toţi ceilalţi pacienţi străini.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite