EXCLUSIVITATE

Verificări interne la MApN, după ce Ştirile TVR au prezentat cazul unui militar rănit în 1992 care îşi caută dreptatea

Situaţia paradoxală în care se află un militar rănit grav în misiune, în urmă cu un sfert de secol, căruia i s-a recunoscut invaliditatea abia acum, a intrat în atenţia conducerii MApN. Ministrul şi şeful armatei au cerut informări detaliate şi verificări pe acest subiect, pentru a decide ce măsuri se vor lua. Cazul a fost prezentat în exclusivitate de Ştirile TVR.

26 Ianuarie 2017, 20:14 (actualizat 26 Ianuarie 2017, 20:33) Știrile TVR |
Verificări interne la MApN
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Ştefan Aprotosoaei este în prezent subofiţer, la aceeaşi unitate unde era încadrat şi în urmă cu 25 de ani, ca militar în termen. Dar nu poate beneficia de indemnizaţia de invaliditate, întrucât comisia centrală a MApN a trecut în expertiza medico-militară că explozia care l-a schilodit pe viaţă nu a avut legătură cu serviciul militar.

(w500) Åžtefan Ap

După ce Ştirile TVR au făcut publică situaţia paradoxală prin care trece acest militar, cazul a ajuns şi în atenţia ministrului Apărării.

Experţii MApN invocă o lege din 2006, care a cuprins în sintagma "personalul armatei" - "cadrele militare, soldaţii şi gradaţii voluntari, precum şi personalul civil care participă la acţiuni militare". Nu şi militarii în termen. Pentru că, ulterior, armata a devenit profesionistă.

Subofiţerul a contestat decizia comisiei centrale a MApN, care invocă o definiţie din 2006 când se raportează la un caz din 1992. Şi fără a ţine cont de legislaţia anterioară şi, mai ales, de faptul că militarii în termen faceau parte din personalul armatei pe durata stagiului obligatoriu.

Experţi din MApN susţin că, din punctul lor de vedere, nu pot stabili legătura între afecţiunile de care suferă, de 25 de ani, acest militar, şi tragedia din aprilie 1992. Deşi, în fiecare an, Ştefan Aprotosoaei s-a prezentat la comisia medicală a Spitalului Militar din Sibiu cu aceleaşi sechele. Mai mult, a pus la dispoziţie MApN dosarul cu toate dovezile şi cercetările Parchetului Militar.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 34°C 35°C
IASI 28°C 31°C
CLUJ 31°C 32°C
CONSTANTA 28°C 28°C
CRAIOVA 35°C 35°C
BRASOV 29°C 31°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI