Verdictul Comisiei de la Veneţia: Nu au existat condiţii pentru dizolvarea parlamentului de la Chişinău

Comisia de la Veneţia şi-a exprimat opinia după examinarea deciziilor luate de Curtea Constituţională din Moldova, din 6 până în 8 iunie, constatând că nu există condiţii pentru dizolvarea parlamentului de la Chişinău, iar deciziile ulterioare ale CC au fost făcute cu încălcarea procedurilor şi principiilor. În plus, ele nu s-au bazat pe Constituţia Republicii Moldova. Acest lucru este menţionat în comunicatul de presă al Comisiei de la Veneţia din 21 iunie, conform TVR Moldova.

21 Iunie 2019, 15:02 (actualizat 21 Iunie 2019, 15:04) |
Verdictul Comisiei de la Veneţia în cazul Republicii Moldova

În avizul adoptat la 21 iunie, experţii în dreptul constituţional al Comisiei de la Veneţia pe lângă Consiliul Europei au ajuns la concluzia că, în perioada 7-8 iunie, nu au existat motive pentru dizolvarea parlamentului în Republica Moldova.

Comisia de la Veneţia consideră, de asemenea, că Curtea Constituţională nu îşi respectă propriile proceduri sau principiul egalităţii părţilor atunci când analizează recenta criză politică.

"Comisia reaminteşte că cel mai important rol al Curţii Constituţionale este de a menţine o distanţă egală faţă de toate ramurile guvernului şi de a acţiona ca un arbitru imparţial în eventualitatea unui conflict între ei, respectând deciziile", se arată în comunicatul de presă.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 11°C
IASI 3°C 7°C
CLUJ 1°C 4°C
CONSTANTA 6°C 10°C
CRAIOVA 7°C 8°C
BRASOV 2°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI