Venezuela: Victorie zdrobitoare a partidului lui Nicolas Maduro în alegerile regionale

Alegeri regionale în Venezuela
Alegeri regionale în Venezuela
22 noiembrie 2021, 08:43

Puterea a câştigat 20 din 23 de posturi de guvernator şi primăria din Caracas, în faţa unei opoziţii divizate, ce participa pentru prima dată la un scrutin după 2017, când a boicotat alegerile prezidenţiale şi legislative.

Uniunea Europeană a desfăşurat în Venezuela o misiune electorală, prima după 15 ani în această ţară bogată în petrol cu 30 de milioane de locuitori, lovită de o gravă criză economică. Misiunea va prezenta un raport marţi.

Rata de participare a fost de 41,8%, cu 8,1 milioane de votanţi, potrivit rezultatelor oficiale provizorii după numărarea a 90,21% din voturi.

Opoziţia a câştigat trei state federale: insula Nueva Esparta, Cojedes şi mai ales Zulia, statul petrolier cel mai populat, a cărui capitală este Maracaido, al doilea oraş din Venezuela.

„Frumos triumf, frumoasă victorie, frumoasă recoltă, produs al muncii”, şi-a exprimat satisfacţia Maduro, vorbind despre „rezultate zdrobitoare”.

Înainte de anunţarea rezultatelor, opozantul Henrique Capriles, clasat de două ori pe locul doi în alegerile prezidenţiale, a emis rezerve, apreciind că închiderea tardivă a secţiilor de votare constituie o sursă pentru posibile fraude. „Maduro şi partidul său ordonă CNE să nu se închidă secţiile de votare atunci când nu sunt alegători (…). Ei ne vor pune voturi care nu există”, a scris Capriles pe Twitter.

Mai mult decât rezultatul lui, acest scrutin este considerat important pentru că ar constitui un punct de plecare atât pentru putere, care încearcă să determine ridicarea sancţiunilor împotriva ţării, cât şi pentru opoziţia în căutare de reconstrucţie înainte de alegerile prezidenţiale din 2024.

 

 

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite