Vechimea în muncă și corectitudinea angajatorilor ar putea fi verificate curând, pe internet. Lege pentru acces online la istoricul locurilor de muncă

Românii îşi vor putea verifica singuri vechimea în muncă şi dacă angajatorii le-au plătit contribuţiile cu doar câteva click-uri pe internet. Acolo vor fi regăsite și informaţiile despre studiile absolvite. Documentul virtual va putea fi printat şi folosit în relaţiile cu instituţiile statului şi nu numai, deoarece are valoare juridică.

21 Aprilie 2022, 19:21 (actualizat 21 Aprilie 2022, 20:09) Știrile TVR |

Ajuns în pragul pensionării, domnul Anghel bate de luni bune la uşile instituţiilor statului, ca să îşi adune toate documentele necesare. A venit tocmai de la Focşani la Bucureşti, să îşi rezolve această problemă.

Anghel Chiriac: Vă comunicăm că inspectoratele teritoriale de muncă nu eliberează adeverinţe de vechime. Pentru vechimea de muncă urmează să vă adresaţi fostului angajator, care nu mai există.

Toată viaţa a lucrat şi acum nu poate dovedi câțiva ani de muncă din perioada comunismului, când a lucrat ca dulgher, în Capitală.

Anghel Chiriac: Deci mă lupt. A devenit o luptă pentru mine. Să sperăm că voi învinge. Dar până la urmă tot înving.

Se lovesc de astfel de situații mulți români care vor să afle ce vechime au în câmpul muncii pentru a se putea pensiona sau ce contribuţii le-a plătit angajatorul. Ca acest du-te-vino să nu mai existe, parlamentarii au votat o lege prin care românii să aibă acces online la istoricul locurilor de muncă.

Cristina PRUNĂ, inițiator proiect: Aşa cum avem contul bancar personal, în care putem să intrăm şi să luăm un extras de cont, aşa am putea să ne conectăm, să avem drept de vizualizare şi de printare a datelor privind contractele de muncă.

Specialiştii în resurse umane văd proiectul ca un pas uriaş de digitalizare a Registrului de evidență a salariaților din România (REVISAL). Așa vor fi descoperite mai repede companiile care fac evaziune fiscală şi nu plătesc contribuţiile angajaţilor.

Ana Visian, specialist HR: Este un următor pas binevenit până la urmă de transparentizare şi acces rapid la informaţii şi mai mult de responsabilizare, atât a angajatului, cât şi a angajatorului.

Numai la ultimul control efectuat la nivel naţional, la începutul acestei luni, inspectorii de muncă au dat amenzi în valoare de 770.000 de lei pentru muncă nedeclarată. Printre neregulile constatate se numără şi faptul că angajaţii erau ţinuţi peste program şi că nu li se acordau liberele legale.

Proiectul de lege privind digitalizarea REVISAL-ului merge acum la promulgare. După ce va fi semnat de președintele Klaus Iohannis, Guvernul va trebui să decidă în 60 de zile procedura de acces online în Revisal, cum se va genera și descărca extrasul dar și condițiile în care va putea fi folosit acesta pentru a dovedi vechimea în muncă.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 6°C
IASI 6°C 4°C
CLUJ 4°C 4°C
CONSTANTA 8°C 7°C
CRAIOVA 6°C 6°C
BRASOV 4°C 4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI