Vești bune pentru șoferii care conduc mașini electrice, costuri și provocări pentru dezvoltatorii imobiliari. Stații de încărcare obligatorii la scara blocurilor

28 martie 2023, 19:46

Dezvoltatorii imobiliari sunt primii vizați de condiţia impusă României de Comisia Europeană. Cei care au deja proiectele făcute, trebuie să le modifice.

Blocurile nou ridicate vor trebui să aibă câte o staţie de încărcare pentru maşinile electrice la fiecare 5 locuri de parcare. Regula se va aplica în cazul clădirilor rezidenţiale care au cel puţin 10 locuri de parcare.

Condiția pentru a primi cea de-a doua tranşă din cadrul PNRR, de 3,2 miliarde de euro e cu o țintă clară, aceea de a reduce poluarea.

”Obiectivul acestui jalon este ca România să scadă amprenta de carbon prin practic creşterea parcului de vehicule electrice şi astfel să realizăm economii totale de emisii de CO2 de cel puţin 0,15 milioane tone”, a spus Cătălin Costache, director general al Direcției Generale Managementul Mecanismului de Redresare și Reziliență, MIPE.

Va fi o mare provocare pentru dezvoltatori, care anticipează deja probleme.

”În medie, un apartament este branşat la aproximativ 6 sau 8 kilowați, iar o staţie de încărcare inteligentă şi rapidă la acest moment poate să ajungă până la 150 de kilowați, lucru care cu siguranţă va pune o presiune extrem de mare în cea ce priveşte instalarea de noi transformatoare, de linii de mare putere şi bineînţeles de cablaje mult mai puternice”, a spus Bogdan Ivan, secretar General Asociația Dezvoltatorilor Imobiliari din Romania Urbanis.

Executivul de la Bruxelles ne mai obligă să punem staţii de încărcare a maşinilor electrice şi la blocurile vechi care sunt reabilitate.

”Cel care va vinde un apartament care vine cu această facilitate automat va vinde mai scump decât vecinul dumnealui care nu are această facilitate. Şi acelaşi lucru se va reflecta şi în piaţa de apartamente noi”, a spus Dan Duţă, agent imobiliar.

Peste 29 de mii de maşini electrice circulă în prezent în România. Cele mai multe sunt înmatriculate în Bucureşti şi judeţele Cluj şi Timş.

În toață țara sunt în jur de 2.000 de staţii de încărcare. Cu bani de la stat se vor instala anul acesta încă 100, potrivit Administrația Fondului pentru Mediu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite