Vaticanul sancționează doi episcopi polonezi pentru neglijenţă în combaterea abuzurilor sexuale asupra unor minori din diocezele lor

Kalisz
Kalisz
29 martie 2021, 15:45

În urma investigaţiilor efectuate, Slawoj Leszek Glodz, arhiepiscop emerit al Arhidiocezei din Gdansk, şi Edward Janiak, fost episcop de Kalisz, au primit ordinul de a trăi în afara diocezelor lor şi interdicţia de a participa la sărbători publice religioase sau la adunări laice.

Ambii prelaţi vor trebui să plătească „o sumă adecvată” în beneficiul Fundaţiei St. Joseph, care sprijină victimele abuzurilor sexuale, precizează comunicatul publicat luni.

Problema abuzurilor sexuale din rândul Bisericii Catolice Poloneze, inclusiv asupra minorilor, a revenit în atenţia publicului în ultimii ani după o serie de documentare TV şi articole de presă, care au prezentat astfel de fapte şi tentative de muşamalizare a acestora.

Ambii episcopi pedepsiţi figurau în acele materiale de presă.

Glodz a fost criticat, de asemenea, pentru intimidarea prezumtivă a subordonaţilor lui în timpul mandatului său de arhiepiscop, dar şi pentru faptul că avea un stil de viaţă uluitor de opulent.

Potrivit informaţiilor furnizate de Biserica Catolică Poloneză, plângeri conţinând acuzaţii de abuzuri sexuale au fost depuse împotriva unui număr de 382 de preoţi din Polonia între anii 1990 şi 2018, iar în acele documente erau vizate 625 de victime.

În vara anului 2019, Polonia a înfiinţat un comitet special de stat pentru investigarea abuzurilor comise asupra minorilor cu vârste sub 15 ani.

(sursa: Agerpres)

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite