Vaticanul clarifică discursul Papei referitor la moartea Dariei Dughina și poziţia faţă de războiul din Ucraina

Vatican
Vatican
30 august 2022, 17:09

„Cuvintele Sfântului Părinte despre acest subiect dramatic trebuie citite ca o voce care se ridică pentru apărarea vieţii umane şi a valorilor care îi sunt asociate, nu ca o luare de poziţie politică”, a precizat biroul de presă de la Vatican într-un comunicat.

Miercuri, în timpul audienţei sale generale săptămânale, Suveranul Pontif a evocat „o nefericită tânără femeie care a murit din cauza unei bombe plasate sub scaunul maşinii sale la Moscova”. Se referea la Daria Dughina, specialistă în politologie, în vârstă de 29 de ani, şi fiică a filosofului rus ultranaţionalist Aleksandr Dughin, ucisă în explozia automobilului pe care îl conducea.

Fraza rostită de Papa Francisc le-a iritat profund pe autorităţile ucrainene, inclusiv pe ambasadorul acestei ţări la Vatican, Andrei Iuraş, care a spus că discursul Papei a fost „dezamăgitor”, considerând că nu trebuie să se vorbească în aceiaşi termeni despre agresor şi despre victimă.

În ziua următoare, nunţiul apostolic (ambasadorul Sfântului Scaun) în Ucraina a fost convocat la sediul Ministerului de Externe de la Kiev.

„Cât priveşte războiul de mari proporţii din Ucraina, început de Federaţia Rusă, intervenţiile Sfântului Părinte Francisc sunt clare şi fără echivoc în a-l condamna ca fiind moralmente injust, inacceptabil, barbar, lipsit de sens, respingător şi sacrileg”, precizează comunicatul publicat marţi de Vatican.

La sfârşitul lunii iulie, papa Francisc, care a condamnat fără încetare războiul, menţinând în acelaşi timp o deschidere diplomatică faţă de Moscova, şi-a exprimat din nou dorinţa de a vizita Ucraina, fără să facă însă precizări despre data unei eventuale vizite.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite