Olguţa Vasilescu: Angajații vor avea o creștere a salariului net de circa 4%, prin scăderea contribuțiilor de la 39,25% la 35%

Angajații vor avea o creștere a salariului net de circa 4%, prin scăderea contribuțiilor de la 39,25% la 35%, începând de anul viitor, a declarat ministrul Muncii, Olguța Vasilescu.

20 Septembrie 2017, 09:00 (actualizat 20 Septembrie 2017, 12:08) |
Angajații vor avea o creștere a salariului net de circa 4%

"Angajatorul nu trebuie să pună niciun leu în plus, dacă nu pune niciun leu netul rămâne la fel, asta în condițiile în care nu am scădea contribuțiile, dar noi scădem contribuțiile de la 39,25% la 35% și impozitul pe salariu și o să vedeți că aveți o creștere pe net, mică e adevărat, circa 4% dar este o creștere, nu o scădere. Nu înțeleg de unde apare toată această isterie (...) Dvs, angajații, sunteți protejați și vom ieși cu date concrete când vom veni cu trecerea contribuțiilor ca să explicăm foarte bine și foarte argumentat oamenilor despre ce este vorba. Sunt foarte multe firme în România care nu plătesc contribuțiile pentru angajator, vi le rețin din salariu, dar nu le plătesc mai departe. Angajații de acolo nu beneficiază de asistență medicală, nu beneficiază de acești ani la pensie, pentru că neplătindu-se contribuțiile e ca și cum ai fi muncit la negru, deci nu iei pensie pe anii respectivi. Toate acestea le-am făcut ca să protejam angajatul", a precizat ministrul de resort.

Vasilescu a adăugat că transferul contribuțiilor de la angajator la angajat va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018, odată cu modificarea Codului fiscal,

Întrebată cât va câștiga statul după acest transfer și dacă angajatul va fi disciplinat să plătească contribuțiile, ministrul Muncii a precizat că tot angajatorul le va vira însă ca și contribuții ale angajatului.

"Le oprește tot angajatorul (contribuțiile n.r.) și tot el le virează mai departe statului ca și contribuții ale dumneavoastră. E ca si cum v-ar lua bani din geantă, dacă nu le pune de data aceasta. Când erau ale lui, pe firmă, își mai permiteau să facă așa ceva. Chiar foarte multe firme, mai ales din momentul în care s-a scos stopajul la sursă, pentru că înainte era infracțiune dacă nu virai către stat contribuțiile angajatorului, acum nemaifiind infracțiune... Câștigul statului din acest transfer: se mărește fondul de pensii și fondul asigurărilor de sănătate, automat colectezi mai mult. Vrem să avem un deficit mai mic la fondul de pensii, cu atât mai mult că vor crește și pensiile, chiar dacă va exista în continuare un deficit. Din păcate aceasta este România: avem un angajat care susține un pensionar și până nu vom ajunge să avem doi angajați care să susțină un pensionar va fi în continuare un deficit la fondul de pensii", a explicat Olguța Vasilescu.

Aceasta a subliniat că, în 2017, este pentru prima dată când, după foarte mulți ani, "avem mai mulți angajați decât pensionari".

"Vestea bună este că anul acesta numărul locurilor de muncă a crescut încât este pentru prima dată când avem, după foarte mulți ani, mai mulți angajați decât pensionari", a spus ministrul Muncii.

Totodată, Vasilescu a menționat că va exista o normă tranzitorie care se va face împreună cu Ministerul Justiției "ca să găsim o formula inatacabilă" pentru a-i determina pe angajatori să majoreze salariul brut al angajaților.

"Vine această normă tranzitorie care spune că salariul minim brut nu mai este 1.450, ci 1.750 de lei, adică cheltuiala totală a angajatorului. Vine și negocierea pe care ați avut-o cu angajatorul și care a fost pe salariul net, deci el fără să cheltuiască niciun leu în plus. Dacă vă lasă salariul exact așa cum e, plătește la ora actuală indiferent dacă noi trecem contribuțiile toate pe dvs., dacă vă lasă netul. Este foarte adevărat că un angajator, și acum, și peste 6 luni poate să vină și să spună "Îți scad salariul", dar nu are niciun fel de legătură cu trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat (...) Chiar dacă au trecut acele contribuții pe dvs., salariul dvs., netul, rămâne la fel", a susținut Olguța Vasilescu.

Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a declarat, marți, că Guvernul intenționează să emită un act normativ prin care contribuțiile vor fi transferate din sarcina angajatorului în cea a angajatului, iar salariul brut va fi păstrat la un anumit nivel.

"Va fi o lege prin care aceste contribuții vor fi transferate angajatului, iar angajatorul va trebui să păstreze un anumit nivel al salariului brut. (...) Am făcut mențiunea că și astăzi angajatorul din mediul privat poate decide să modifice contractul de muncă și să diminueze sau să crească, după propria negociere cu angajatul, această valoare salarială. Totodată, am făcut mențiunea că după ce se va realiza această măsură legislativă va fi introdusă și o măsură tranzitorie care va obliga, practic, angajatorul, chiar și cel din mediul privat, să mențină un anumit nivel al salariului brut", a declarat Ionuț Mișa, la Senat.

Întrebat cum poate fi obligat un agent privat să mențină nivelul salariului brut, Mișa a susținut că "va fi o dispoziție legislativă prin care se va stabili ce va include salariul brut, care va fi suma tuturor celorlalte sarcini fiscale pe care le plătește în prezent un angajator pentru un angajat".

"Vreau să fac mențiunea foarte clară că nu îi va crește costul cu forța de muncă absolut deloc. Deci pentru toți angajatorii, atât din sectorul privat, cât și din cel de stat, sarcina fiscală, practic costul pe care el îl are cu un angajat în relația cu statul, va fi exact aceeași. Va fi o decizie a lui ulterioară dacă, așa cum am mai spus, poate să renegocieze contractul și să decidă să dea mai puțin sau mai mult. Angajatorul nu va plăti niciun leu în plus pentru un angajat", a adăugat ministrul Finanțelor, care a menționat că prin această măsură se vor schimba unele contracte de muncă.

Oficialul a explicat că ponderea contribuțiilor pe care angajatul le va plăti la bugetul de stat va fi de 2,9 ori mai mare decât în prezent.

"Prin acest transfer (n.r. a contribuțiilor de la angajator la angajat) se realizează o creștere a salariului brut, care va permite creșterea punctului de pensie, care va da posibilitatea ulterior fiecărui cetățean să aibă o pensie mai mare", a mai spus Mișa.

De asemenea, ministrul a punctat că "pentru angajator nu înseamnă niciun cost suplimentar".

Ministerul de Finanțe a anunțat, pe 27 iulie, că, începând cu 1 ianuarie 2018, contribuțiile sociale vor fi trecute exclusiv în sarcina angajatului, cuantumul total al acestora urmând să scadă de la 39,25%, cât sunt în prezent, la 35%, iar nivelul impozitului pe venit se va reduce cu 37,5% de la 16% la 10%.

 

sursa

agerpres.ro

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 16°C 16°C
IASI 15°C 17°C
CLUJ 12°C 12°C
CONSTANTA 13°C 14°C
CRAIOVA 14°C 14°C
BRASOV 12°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI