Vasile Dîncu despre odiseea contractului pentru corvete: Ne-am dori ca proiectul să meargă mai departe. Există însă și posibilitatea ca, pornind de la lecțiile războiului, să revizuim nevoia strategică de înzestrare

"N-am dormit și eu nopți multe din această cauză a acestui contract care s-a prelungit foarte mult. Eu îl am numai de vreo 6 luni, dar el durează de 6 ani de fapt, însă este o chestiune care ține până la urmă de substanța acelei înțelegeri", a declarat joi seară, la TVR INFO, ministrul Apărării Naționale, referindu-se la chestiunile ce împiedică semnarea contractului pentru realizarea a 4 corvete destinate Forțelor Navale Române. Potrivit ministrului, creșterea prețurilor în piață pentru materiile prime este un obstacol care poate fi depășit. "Impedimentul este semnarea contractului în forma lui respectivă. (...) Nu putem schimba elementele esențiale care au fost semnate", a declarat ministrul. Dîncu nu a exclus și o schimbare de strategie privind înzestrarea, pe fondul războiului din Ucraina. Compania Naval Group a câştigat contractul de peste un miliard de euro, dar refuză să îl semneze pe motiv că s-au scumpit materialele.

15 Iulie 2022, 00:25 (actualizat 15 Iulie 2022, 01:42) | Mihaela Carpea |

Întrebat dacă ar accepta partea română să fie produse corvetele în altă parte decât în țara noastră, ministrul Apărării Naționale a subliniat că este o condiție în contract - aceea să aibă offset și să fie o parte produse în România, o parte în Franța.

"Asta a fost oferta cu care a venit asocierea în acel moment. Nu am primit  o altă ofertă în care să se poată schimba condițiile inițiale de contract", a declarat ministrul Apărării.

"Așteptăm să vedem care va fi oferta cu care vine asocierea dintre Naval Group și Șantierul naval Constanța. Nu ministerul este titularul aici,  există o comisie, se face asta prin Romtehnica, există comisii independente care hotărăsc asta. Eu m-aș bucura să hotărască foarte repede, mâine, dacă se poate sau ieri ar fi trebuit să fie, însă aici nu putem să facem nici derogări de la legea care există în acest moment. Poate ar trebui să o facem mai flexibilă", a admis oficialul.

"Discuția asta există, noi avem și câteva acte legislative prin care, în domeniul construcțiilor, al infrastructurilor se permite renegocierea unor costuri legate de materiile prime, după indicatori statistici, deci acest lucru este posibil, acest lucru partea română îl poate face, nu acesta este un impediment. Impedimentul este semnarea contractului în forma lui respectivă, eventual se pot pune și clauze, poți să adaugi o clauză care ține, să spunem, de aceste condiții noi, în care s-au schimbat prețurile, asta poate fi menționat în contract, dar nu putem schimba elementele esențiale care au fost semnate", a subliniat Dîncu.

"N-o să fiu ipocrit să vă spun că nu le cunosc, pentru că n-am dormit și eu nopți multe din această cauză a acestui contract care s-a prelungit foarte mult. Eu îl am numai de vreo 6 luni, dar el durează de 6 ani de fapt, însă este o chestiune care ține până la urmă de substanța acelei înțelegeri, sunt foarte multe clauze care în acest moment sunt confidențiale, dar care, până la urmă, vor fi foarte transparente la finalul contractului".

"Există mai multe scenarii, evident, noi ne-am dori ca acest proiect să meargă mai departe în forma lui, pentru că am stat destul și-am așteptat destul de mult acest proiect. Există însă și posibilitatea ca, pornind de la lecțiile războiului și de la faptul că a trecut un timp destul de lung, să revizuim nevoia noastră strategică în ceea ce privește înzestrarea, pentru că avem o amenințare deja aproape, există mai multe posibilități. Însă acestea nu se fac după bunul plac, există comitete care se ocupă de înzestrare și de strategia de înzestrare, în care sunt prezente toate armele, toate tipurile de specialiști, sunt instanțe care hotărăsc în cadrul ministerului, apoi în cadrul CSAT-ului, în cadrul guvernului, deci este o chestiune la care evident că ne gândim cu privire la toată înzestrarea", a subliniat Dîncu, referindu-se la faptul că apărarea va beneficia de 2,5% din PIB.

Contractul a cărui semnare se tot amână are o valoare de aproximativ 1,2 miliarde de euro și prevede construirea în România a 4 corvete pentru Forțele Navale Române.

Prima navă trebuie livrată la 3 ani de la semnare.

La licitația câștigată de Group Naval și Șantierul Naval Constanța au mai participat Damen, care ar fi construit navele în șantierul propriu de la Galați, și Fincantieri, care ar fi folosit șantierul de la Tulcea.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 7°C
IASI 3°C 6°C
CLUJ 4°C 8°C
CONSTANTA 11°C 14°C
CRAIOVA 8°C 7°C
BRASOV 7°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI