Vasile Dîncu, vicepreședinte PSD, cere amânarea legilor Educației. ”Este nevoie de dezbatere mai amplă și analize aprofundate”

Ministrul Apărării Naţionale Vasile Dîncu
Ministrul Apărării Naţionale Vasile Dîncu
27 ianuarie 2023, 11:10

Vasile Dîncu spune că este de neînțeles confidențialitatea în care sunt ținute legile Educației și că este nevoie de o dezbatere mai amplă și o analiză mai profundă.

După 7 ani de la debutul dezbaterii pentru România Educată, observăm că legile educației, deși ținute într-o confidențialitate de neînțeles, au creat o vie dezbatere și multe reacții din mediul educațional. Este clar că așteptarea societății este mare și e nevoie de dezbatere mai amplă și analize aprofundate. După o scurtă analiză a proiectelor de lege, constatăm că sunt multe lucruri care vor trebui refăcute și căutate soluții la unele probleme. Sunt multe măsuri administrative, dar puține schimbări de paradigmă care să ne dea certitudinea că vor asigura adaptarea școlii și a copiilor la schimbările rapide de la nivelul culturii, civilizației și mediului tehnologic, a spus Vasile Dâncu.

Vicepreședinte PSD subliniază că trebuie evitată situația în care după aprobarea unei legi urmează în cascadă, alte legi și ordonanțe de corectare.

Trebuie să scăpăm de situația în care ne-am aflat de multe ori în ultimele decenii: după o lege sau ordonanță să vină, în cascadă, alte legi și ordonanțe de corectare. Legile au suferit completări importante și modificări față de variantele negociate în exercițiul ministrului Sorin Câmpeanu și acum trebuie revăzute serios. Sunt multe elemente de originalitate, nediscutate până acum și care trebuie studiate și armonizate cu restul prevederilor, a arătat Vasile Dîncu.

Acesta spune că legile nu trebuie abordate politicianist sau superficial pentru că este vorba despre viitorul României și că este nevoie de studii de impact, de analize de specialitate și chiar de consultarea unor eșantioane de părinți, cadre didactice sau specialiști în educație.

Este nevoie ca această lege să parcurgă traseul transparenței, conform legii, înainte de a fi adoptată de guvern. Sunt și lucruri care au inflamat opinia publică înainte de a ajunge în transparență așa cum este eliminarea specializării învăţător-educatoare din oferta educaţională a liceelor pedagogice sau eliminarea orelor de istorie a holocaustului din programă, dar toate aceste teme vom fi repuse în discuție cu specialiștii și cu colegii din coaliție, crede vicepreședintele PSD.

Dincu transmite că este nevoie de o omogenizare mai mare a conținutului și o armonizare atât cu legislația actuală, dar mai ales cu perspectivele de dezvoltare a României pe termen lung. Pentru ca la final să rezulte legi adaptate noilor realități din societate și care pun în centrul lor elevul, studentul, cadrele didactice, dar și interesele societății noastre din perspectiva viitorului pe care ni-l dorim pentru România.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite