Vasile Dîncu: Nu există date că reparațiile care s-au făcut la avioanele MIG ar fi fost legate de folosirea kerosenenului. Este o ipoteză a procurorilor

6 octombrie 2022, 18:04

Ministerul Apărării a precizat că niciun avion nu a fost consemnat la sol din cauza calităţii combustibilului. Despre contractul cu firma care ar fi livrat kerosen necorespunzător, reprezentanţii MApN au anunțat că la finalul anului 2018 a fost refuzat un lot de combustibil din cauza neconformităţilor, dar şi că din cauza întârzierilor la livrări, contractul a fost suspendat înainte de termen.

Vasile Dîncu: „Nu există date că ar fi defectat motoare sau că reparațiile care s-au făcut sau mentenanța făcută pentru avioanele MIG ar fi fost legate de folosirea kerosenenului. Este una dintre  presupozițiile din dosar, este clar că s-a decoperit atunci  în 2019 făcând analiza calitativă a kerosenului că nu corespundea perfect cerințelor pentru care a fost contractat. Acest lucru este doar  o ipoteză, nu a fost confirmată această ipoteză și nu a fost confirmată tehnic. Este o ipoteză a procurorilor.”

În schimb, compania care a furnizat carburantul a precizat că livrările pe care le-a făcut au respectat calitatea și cantitățile solicitate. Și consideră că, potrivit Curții de Apel Ploiești, nu există dovezi care să-i incrimineze pe acționarii și administratorii societății.

„În perioada 2018 – 2021 societatea noastră a livrat combustibil turboreactor pentru aeronave, combustibil ce a fost recepționat integral cantitativ și calitativ de către reprezentanții autorității contractante. Supunem atenției și faptul că astăzi 06.10.2022, autoritatea contractantă și-a exprimat, de asemenea, în mod public, poziția, confirmând că avioanele MIG-21 Lancer din dotarea Forțelor Aeriene Române nu au fost consemnate la sol în perioada 2018-2021 din cauza unor probleme tehnice, cauzate de calitatea combustibilului utilizat”, se arată în comunicatul trimis de Societatea JetFlyHub SRL.

Ministerul Apărării Naționale a reacționat miercuri seara și a precizat, într-un comunicat citat și de site-ul nostru, că în perioada 2018-2021 nu au existat intervale de timp în care flota de aeronave MiG 21-LanceR să fi fost consemnată la sol din motive tehnice cauzate de calitatea combustibilului utilizat.

Presa a relatat că un raport al Aerostar, dintr-un dosar instrumentat de DIICOT Ploiești, arată că mai multe MIG-uri 21 Lancer au fost alimentate cu kerosen de proastă calitate şi au avut nevoie de reparaţii în 2018 și 2019.

CITEȘTE ȘI:

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite