Vasele de croazieră, pericol pentru mediu. Traficul naval din Europa poluează mai mult decât cel rutier

12 iunie 2019, 13:05

„La Ventura” a acostat dimineață la Monte Carlo. S-a strecurat printre alte feriboturi cu care și-a amestecat substanțele poluante: dioxid de sulf, de azot, particule fine.

Cei 3.600 de turiști și 2.000 de membri ai echipajului coboară liniștiți la țărm, fără să aibă nici cea mai mică idee că au călătorit de fapt pe un fel de uzină chimică.

Transportul naval din Europa e mai poluant decât toate automobilele la un loc. Navele asfixiază orașele care le primesc cu brațele deschise. Barcelona e în fruntea listei. 105 nave aruncă în aer de 5 ori mai mult dioxid de sulf decât cele 560.000 de mașini din oraș. Pasagerii nu par foarte preocupați.

Palma de Mallorca e si ea pe podium, urmată de Veneția și Civitavecchia, portul Romei. Din Franța, primul port afectat e Marsilia, urmat de Toulon și Nisa.

Situația poluării din cauza transportului naval e agravată de o decizie a Organizației Maritime Internaționale care, pentru a stimula turismul, a redus măsurătorile de noxe  și numărul filtrelor obligatorii, între anii 2016 și 2020.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite