Vase rusești efectuează activități de spionaj și de sabotaj în nordul Europei. Acțiunile suspecte ar avea legătură cu tentativele de tăiere a cablurilor submarine de telecomunicații

19 aprilie 2023, 19:52

În ianuarie anul trecut, un important cablu submarin din apropierea arhipelagului Svabald a fost deteriorat. Alte două cabluri submarine din apropierea Norvegiei au suferit, de asemenea, pagube. Sunt rețele care au importanță mondială, pentru că prin acestea sunt transmise date ale sateliților de comunicații.

Analiștii au început să cerceteze traseele navelor care au fost prin zonă și au descoperit că un vas pescăresc sub pavilion rusesc a avut o traiectorie neobișnuită. A trecut prin apropierea cablurilor de 130 de ori.

Poliția norvegiană a anchetat cazurile de distrugere a cablurilor submarine, însă nu există suficiente dovezi pentru a acuza vasele pescărești din Rusia.

În noiembrie anul trecut, o navă rusească a navigat în apropierea coastelor daneze fără să aibă activată locația. În schimb, a transmis mesaje către o bază din Rusia, când s-a apropiat de o zonă daneză cu turbine eoliene. Atunci când o ambarcațiune daneză s-a apropiat de vaporul rusesc, la bordul acestuia au apărut oameni înarmați.

„- Ce este aceea?

– O puşcă.

– O puşcă? La naiba.

– Ţinteşte spre noi, aşa e?

– Nu.

– Cei doi de acolo sunt înarmaţi?

– Da. Să plecăm de aici. Sunt înarmaţi.”

Serviciile de informații din Danemarca știu despre acțiunile Kremlinului.

Anders Henriksen, Serviciile de Informații din Danemarca: „Serviciul de Informaţii este conştient că Rusia efectuează activităţi de spionaj în Danemarca. Rusia face asta pentru a-şi extinde spaţiul de manevră de securitate.”

Și agențiile de informații din Suedia au confirmat că au identificat peste 50 de nave civile rusești care efectuat activități de spionaj.

Bjorn Palmertz, director centru de securitate: „Este un lucru foarte grav pentru că demonstrează o intenţie de a culege informaţii într-o manieră foarte agresivă şi de a cartografia locuri care sunt foarte importante pentru Suedia şi despre cum funcţionează Suedia ca societate.”

Cele mai multe nave rusești de spionaj acționează sub acoperirea vaselor de pescuit, însă sunt și alte feluri de nave, cum ar fi cele de turism.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite